08.04.2022.

Vijeće stručnjaka za naknade na području autorskog i srodnih prava

Pravilnik o Vijeću stručnjaka za naknade na području autorskog i srodnih prava (u daljnjem tekstu: Pravilnik) objavljen je 2. travnja 2022. u Narodnim novinama, br. 38/22 i stupio je na snagu istoga dana. Za razliku od njegova prethodnika koji je uređivao samo visinu naknade za sudjelovanje u radu Vijeća stručnjaka za naknade na području autorskog i srodnih prava (u daljnjem tekstu: Vijeće stručnjaka), ovim se Pravilnikom, sukladno članku 1., uređuju i pravila o imenovanju članova, načinu i nadzoru nad radom Vijeća stručnjaka.

U članku 2. Pravilnika određuje se da su u djelokrugu Vijeća stručnjaka postupci posredovanja iz članka 239. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (Narodne novine, br. 111/21 - u daljnjem tekstu: Zakon), davanje mišljenje o prijedlogu cjenika organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava prema članku 235. stavku 6. Zakona te druga mišljenja propisana Zakonom. Člankom 239. Zakona taksativno se nabrajaju postupci posredovanja koje provodi Vijeće stručnjaka:

1. posredovanje glede sklapanja ugovora o reemitiranju, uključujući kabelsko reemitiranje, te o prijenosu izravnim protokom između organizacija za kolektivno ostvarivanje prava i operatora usluge reemitiranja, uključujući kabelsko reemitiranje, ili prijenosa izravnim protokom; kao i između organizacija za emitiranje i operatora usluge reemitiranja, uključujući kabelsko reemitiranje, ili prijenosa izravnim protokom, glede davanja odobrenja za reemitiranje, uključujući kabelsko reemitiranje, te prijenos izravnim protokom i/ili plaćanja pripadajuće naknade
2. posredovanje glede sklapanja ugovora u svrhu činjenja dostupnim javnosti audiovizualnih djela u okviru usluga videa na zahtjev
3. posredovanje glede omogućavanja pristupa autorskom djelu ili predmetu srodnog prava i njegova korištenja u skladu sa sadržajnim ograničenjima autorskog i srodnih prava iz Zakona između osobe koja tvrdi da je na temelju Zakona ovlaštena koristiti se autorskim djelom ili predmetom srodnog prava bez odobrenja nositelja prava ili bez odobrenja i bez plaćanja naknade i nositelja prava odnosno druge osobe koja je primijenila tehničke mjere zaštite pristupa ili korištenja autorskih djela ili predmeta srodnih prava ili koja ima ovlast i mogućnosti otkloniti ih
4. posredovanje propisano u članku 53. stavku 3. Zakona (postupci koje pred Vijećem stručnjaka pokrenu korisnici usluga dijeljenja sadržaja putem interneta)
5. posredovanje glede izmjene ili prilagodbe ugovora radi pravičnijeg udjela u zaradi iz članka 68. Zakona
6. posredovanje u pogledu izvršavanja obveze transparentnosti iz članka 69. Zakona
7. posredovanje između organizacije za kolektivno ostvarivanje prava koju su osnovali nakladnici informativnih publikacija i one koju su osnovali autori novinarskih djela radi postizanja sporazuma o udjelu u naknadi iz članka 167. stavka 1. Zakona te
8. posredovanje između organizacije za kolektivno ostvarivanje prava koju su osnovali nakladnici informativnih publikacija i one koju su osnovali autori novinarskih djela radi postizanja sporazuma o podjeli naknade iz članka 168. stavka 2. Zakona.

Sukladno članku 238. Zakona, Vijeće stručnjaka čine predsjednik i četiri člana koje na razdoblje od četiri godine imenuje ministar nadležan za područje autorskog i srodnih prava, na prijedlog glavnog ravnatelja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Zavod), i to iz reda istaknutih stručnjaka koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih uz područje primjene autorskog i srodnih prava mogu pridonijeti ostvarivanju ciljeva zbog kojih je Vijeće stručnjaka osnovano. Podrobniji postupak imenovanja Vijeća stručnjaka propisuje se Pravilnikom pa se tako u članku 3. navodi da se javni poziv za izbor predsjednika i članova Vijeća stručnjaka s rokom za podnošenje prijava u trajanju od najmanje 15 dana objavljuje na mrežnim stranicama Zavoda i u najmanje jednom javnom mediju. Kandidati prijavi prilažu dokaze o ispunjavanju uvjeta dostignuća i poznavanja problema vezanih uz područje primjene autorskog i srodnih prava, kao i dokaz da su državljani Republike Hrvatske, da imaju završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njime izjednačeni studij te potvrdu o aktivnom poznavanju najmanje jednog svjetskog jezika.

Što se tiče negativnih uvjeta čije ispunjavanje uvjetuje imenovanje u Vijeće stručnjaka, Pravilnik propisuje da za predsjednika i člana Vijeća stručnjaka ne može biti imenovana osoba koja je zaposlena ili obavlja dužnost u tijelima organizacije za kolektivno ostvarivanje prava, neovisnom upravljačkom subjektu ili komori odnosno drugom reprezentativnom udruženju korisnika predmeta zaštite autorskog ili srodnih prava koji sukladno propisima sudjeluju u postupku za utvrđivanje naknada za korištenje predmeta zaštite autorskog ili srodnih prava.

Radom Vijeća stručnjaka upravlja i rukovodi predsjednik Vijeća stručnjaka (u daljnjem tekstu: predsjednik) te nadzire i prati obavljanje poslova koji su u djelokrugu njegova rada. Vijeće stručnjaka donosi i Poslovnik o svome radu koji predlaže predsjednik.

Rad Vijeća stručnjaka nadzire Zavod, i to putem pisanih izvješća o radu, koja je predsjednik dužan najmanje jednom godišnje podnositi glavnom ravnatelju Zavoda. U provedbi nadzora nad radom Vijeća stručnjaka glavni ravnatelj Zavoda može zatražiti i dodatna očitovanja predsjednika te očitovanja članova Vijeća stručnjaka.

Vijeće stručnjaka poslove iz svoga djelokruga obavlja na sjednicama, o čemu se vodi zapisnik. Mišljenja se donose većinom glasova svih članova Vijeća stručnjaka. Sukladno članku 6. stavku 5. Pravilnika, predsjednik, članovi Vijeća stručnjaka i pozvani stručnjaci dužni su u svakom pojedinom predmetu voditi računa o potencijalnom sukobu interesa te se u slučaju njegova postojanja izuzeti od sudjelovanja u donošenju mišljenja u konkretnom predmetu. Ako Vijeće stručnjaka ne donosi mišljenje u punom sastavu zbog postojanja sukoba interesa te ako nije moguće utvrditi većinu glasova, o konačnom mišljenju odlučuje predsjednik. S druge strane, ako se predsjednik izuzeo od sudjelovanja u donošenju mišljenja, odluku donosi član Vijeća stručnjaka kojeg on odredi.

Konačno, u članku 7. Pravilnika propisuju se naknade za rad u Vijeću stručnjaka pa je tako određeno da naknada za rad predsjednika iznosi 1.200,00 kuna neto po sjednici, a za članove Vijeća stručnjaka i pozvanih stručnjaka 600,00 kuna neto po sjednici. Naknadu su sukladno članku 238. stavku 7. Zakona dužne snositi stranke koje sudjeluju u postupku pred Vijećem stručnjaka, u jednakim dijelovima, ako Vijeće stručnjaka ne odluči drukčije. Pravilnik dodatno određuje da se navedena naknada mora platiti u roku od 15 dana od dana zaprimanja mišljenja Vijeća stručnjaka.

Zaključno, novim se Pravilnikom ne mijenjaju visine naknada za sudjelovanje u radu Vijeća stručnjaka u odnosu na prethodno važeći Pravilnik o visini naknade za rad Vijeća stručnjaka za naknade u području autorskog prava i srodnih prava (Narodne novine, br. 107/17), nego se podrobno razrađuju odredbe Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima te se propisuje djelokrug Vijeća stručnjaka, imenovanje njegovih članova, način rada i nadzor nad njegovim radom. U svijetu digitalizacije, gdje informacije kolaju sve većom brzinom i gdje vreba sve veća opasnost od povrede autorskog i srodnih prava, postojanje tijela kao što je Vijeće stručnjaka pridonosi pravnoj sigurnosti i zaštiti intelektualnih tvorevina. Zbog toga je nužno da pojedinci koji čine Vijeće stručnjaka u obavljanju svoje dužnosti, poglavito u postupcima posredovanja, postupaju kao nepristrani „arbitri“, da se izbjegne svaki mogući sukob interesa te da se osigura maksimalna i prijeko potrebna zaštita autorskog i srodnih prava.


Priredila: Ana Turić, mag. iur.