02.10.2017.

Velika obnova Medvedgrada novcem iz EU fondova

V.d. ravnateljice Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Malić-Limari u razgovoru za Hinu najavljuje veliku obnovu Medvedgrada novcem dobivenim iz fondova Europske unije te još dva projekta također financiranih EU novcem (Interreg i Horizon 2020), a svi će oni zajedno s gradskim projektom - sljemenskom žičarom, omogućiti da taj park zasja u novom sjaju i postane još atraktivniji za domaće i strane posjetitelje.

Malić-Limari je rekla da su koncem srpnja dobili odluku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije o EU financiranju projekta centra za posjetitelje Medvedgrad, a kroz desetak dana očekuju i potpisivanje ugovora. Kako ne bi gubili vrijeme u parku su već krenuli s "papirnatim dijelom“ provedbe projekta, a građevinski radovi trebali bi početi na proljeće. Projekt bi trebao završiti 30. listopada 2019. 

Njegova vrijednost je 30 milijuna kuna, bez PDV-a. Oko 60 posto tog novca utrošit će se na građevinske radove, odnosno na sanaciju postojećih dijelova Medvedgrada, a ostatak novca će ići na stavljanje Medvedgrada u funkciju posjećivanja, odnosno u turističku funkciju, istaknula je Malić-Limari. 

Medvedgrad će raditi cijelu godinu i svaki mjesec posjetiteljima pružati različite sadržaje.

"To u prvom redu znači da će Medvedgrad dobiti tri izložbena postava. Centralni izložbeni postav će biti u Južnoj kuli gdje će kompletna Medvednica, sve njezine prirodne i kulturne vrijednosti biti interpretirane. U Velikom palasu će biti postavljena manja izložba koja će govoriti o povijesti Medvedgrada i Hrvatske. Treći, manji izložbeni postav zamišljen je u jednom dijelu Malog palasa i tamo će biti prikazana srednjovjekovna smočnica ili špajza i posjetitelji će moći vidjeti kako je to izgledalo u srednjovjekovnom gradu", objasnila je. 

Istaknula je da će se dio novca uložiti i u nabavu kompletne opreme koja je potrebna za izvođenje različitih programa jer se po završetku projekta predviđa da Medvedgrad radi cijelu godinu i posjetiteljima nudi brojne raznovrsne sadržaje. Malić-Limari je rekla da sada na Medvedgradu imaju "Medvedgradske glazbene večeri", "Fantastic Zagreb Film Festival" i "Srednjovjekovne dane na Medvednici", a ovim projektom omogućit će se da svaki mjesec budu sadržaji različite tematike i manifestacije. Bit će nabavljena tehnička oprema za izvođenje koncerata, filmskog festivala i predstava i dr. Bit će kupljene i tribine i pozornica. "Sve smo to predvidjeli kako bismo snizili troškove produkcije tih manifestacija, jer smo dosad opremu uvijek iznajmljivali, a to automatski povećava troškove. Sada kada budemo imali svoju opremu, bit ćemo rentabilniji", rekla je. 

Unaprijedit ćemo biciklističke staze na Medvednici, a "Tomislavac" će biti servisno mjesto za bicikliste.   

Malić-Limari istaknula je da taj projekt uključuje i revidiranje postojećih biciklističkih staza u Parku prirode Medvednica. One će se kategorizirati i poboljšati kako bi bile bolje za bicikliste. Također, Javna ustanova "Park prirode Medvednica" će s biciklistima izraditi strategiju razvoja biciklizma na Medvednici, a projektom se predviđa i da "Tomislavac" postane servisno mjesto za biciklizam.

"To znači da će svatko tko dođe u park, na jednom mjestu moći dobiti sve biciklističke informacije, posuditi bicikl, možda i servisirati", objasnila je.

Istaknula je da će se također raditi certifikacija objekata u parku koji su u turističkoj funkciji kao "bike friendly". 

Dobivena još dva projekta financirana EU novcem - održivi turizam i dobrobiti šuma za stanovništvo. 

Malić-Limari je istaknula kako je osim tog Medvedgradskog projekta, Javna ustanova "Park prirode Medvednica" dobila još dva projekta iz europskih programa.  

Zajedno s Talijanima dobili su projekt CEETO, o održivom turizmu. U taj je projekt uključeno osam zemalja, a vodeći partner u Hrvatskoj je Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria. Park prirode Medvednica je pilot područje. Vrijednost tog projekta je oko 130.000 eura. 

Malić-Limari je objasnila da svaka zemlja ima svoje pilot zaštićeno područje, u kojem će se dizajnirati i postavljati monitoring utjecaja turizma na zaštićeno područje, odnosno na neki eko sustav, ali u različitoj tematici. U Parku prirode Medvednica odabrano je da to bude skijalište.

"Znači, mi ćemo sada dizajnirati i postaviti protokol kako sveobuhvatno monitorirati utjecaj skijališta na prirodni eko sustav. I onda će sve zemlje to izmijeniti, tiskat će se priručnik s dobrim primjerima, održati će se i konferencija o održivom turizmu potkraj 2018. i još cijeli niz manjih aktivnosti", rekla je.

Najavila je i da iduće godine u Parku prirode Medvednica počinje provedba i trećeg projekta. Riječ je o europskom programu "Horizon 2020", vrijednom za Park prirode Medvednica oko 50.000 eura. Nositelj projekta je Finski šumarski institut, a u taj je projekt uključena većina zemalja EU. Kroz tri godine provedbe tog projekta istražit će se dobrobiti šuma za stanovništvo. Istraživat će se nekoliko funkcija šuma - klimatska, zdravstvena i rekreativno-sportska.

Nakon istraživanja dobiveni rezultati će se, kako je rekla, "pokušati integrirati u planske dokumente glavnih dionika – u Plan upravljanja Parka prirode Medvednica, zatim u šumsko-gospodarske osnove, jednostavno da se to preciznije vrednuje".  

Očekuje se dobivanje četvrtog projekta kojim bi se nadogradio projekt Medvedgrad.

Malić-Limari najavila je da imaju i četvrti projekt i da će u proljeće znati jesu li ga dobili. Riječ je o jednom Interregovom projektu, u kojem je vodeći partner u Hrvatskoj Institut za razvoj i međunarodne odnose, Park je pridruženi partner, a nositelj projekta je sveučilište u Mariboru. Njegova je tematika kulturna baština i vrijednost mu je za dio koji se odnosi na Park oko 120.000 eura.   

Tim projektom radile bi se "male nadogradnje" na projekt Medvedgrad, u smislu interpretacije. Kreirala bi se i postavila nova manifestacija - "Crna kraljica". Također, planira se urediti i nekoliko odmorišta u okolici Medvedgrada, jer je to najfrekventnija zona poslije Blizneca, što se tiče posjećivanja. Postavile bi se poučne ploče i signalizacijske oznake.

Malić-Limari je rekla da je pred završetkom i projekt "Akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama u Parku prirode Medvednica" kojeg je nositelj Institut za razvoj i međunarodne odnose, a u kojem su dva zašitićena područja – Nacionalni park Risnjak i Park prirode Medvednica bili pilot područja za izradu planova. Rekla je da su ta dva parka odabrana jer su vremenskim nepogodama bili devastirani - Medvednica 2014. s olujama, a Risnjak ledolomom. Istaknula je da će smjernice dobivene tim projektom ugraditi u svoje planske dokumente.   

Sa žičarom i projektom Medvedgrad bit ćemo puno bogatiji za naše građane i turiste.

Kaže da je zbog svih tih projekata koje je park dobio jako optimistična. "Stvari se ne mogu preko noći promijeniti, ali već sada vidim mala poboljšanja u protekloj i ovoj godini", rekla je.

Istaknula je i kako će Grad Zagreb i Zagrebački holding uspostaviti i sljemensku žičaru do kraja iduće godine, što svi dionici u Parku željno očekuju. "Kad zbrojite iznose dviju velikih investicija - investiciju projekta obnove Medvedgrada i investiciju u žičaru - radi se skoro oko 150 milijuna kuna. Takav novac se na područje Parka prirode Medvednica već dugo nije ulio u infrastrukturu.

Oba projekta su dovoljno atraktivni i spektakularni da pozovu posjetitelje da dođu u posjet. Medvednica će biti puno bogatija za hrvatske građane i za strane turiste", istaknula je Snježana Malić-Limari. 


(HINA, 1. 10. 2017.)