24.02.2023.

Veleučilište u Vukovaru uvodi stručni diplomski studij lokalne samouprave

Veleučilištu „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru je razvoj novih studijskih programa, sukladnih potrebama tržišta rada i društvene zajednice, prioritetni strateški cilj. Veleučilište nove studijske programe razvija na temelju ishoda učenja koji osiguravaju usklađenost sa zahtjevima struke i suvremenost programa, a njihovom provedbom Veleučilište obrazuje visokostručne kadrove koji završetkom studija stječu odgovarajuće kompetencije (znanja, vještine i sposobnosti) potrebne za uključivanje u svijet rada ili nastavak obrazovanja.

Nastavno na rečeno, Veleučilište je prepoznalo potrebu uvođenja stručnog diplomskog studija iz područja javne uprave, točnije lokalne i područne samouprave, kao nastavka trogodišnjeg stručnog prijediplomskog Upravnog studija koji se izvodi još od 2005. godine.

Stručni diplomski studij iz lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj imao bi izuzetnu važnost za razvoj kvalitete upravljanja lokalnom zajednicom i područjem na kojem se nalazi. Takav studij omogućio bi studentima stjecanje znanja i vještina koje su ključne za uspješno upravljanje gradovima, općinama i područjima te im pomagao u rješavanju kompleksnih izazova s kojima se susreću u svakodnevnom radu.

Jedna od ključnih prednosti stručnog diplomskog studija iz lokalne i područne samouprave u Republici Hrvatskoj je mogućnost dubljeg razumijevanja zakonskih i regulativnih okvira koji se primjenjuju u upravljanju lokalnom zajednicom, a studenti bi imali priliku usvojiti teorijska i praktična znanja potrebna za uspješno upravljanje gradovima i općinama, kao i ispunjavanje zahtjeva građana.

Osim toga, stručni diplomski studij iz lokalne i područne samouprave pruža studentima priliku da se upoznaju s najboljim praksama i inovativnim rješenjima koja se primjenjuju u upravljanju lokalnom zajednicom i područjem. Učenjem o ovim praksama, studenti će moći primijeniti nove ideje i koncepte u svojim gradovima i općinama, što će pomoći u poboljšanju kvalitete života građana i razvoju lokalne ekonomije.

Važnost ovakvoga studija također se očituje u činjenici da su lokalne zajednice i područja danas izložena brojnim izazovima, poput gospodarske krize, klimatskih promjena, migracija stanovništva i društvenih nejednakosti. Stručnjaci iz lokalne i područne samouprave igraju ključnu ulogu u suočavanju s ovim izazovima, jer su oni na prvom mjestu kada je u pitanju implementacija i provedba različitih politika na lokalnoj razini. Zbog toga je važno da lokalni lideri i stručnjaci budu dobro obrazovani i osposobljeni kako bi se uspješno nosili s ovim izazovima i stvorili održive zajednice.

Još jedna prednost stručnog diplomskog studija iz lokalne i područne samouprave je da on pruža studentima priliku da razviju mreže stručnjaka i poslovnih kontakata u ovom području. Učenjem u okruženju s drugim stručnjacima i liderima iz lokalnih zajednica i područja, studenti bi imali priliku razmjenjivati ideje i iskustva te uspostaviti važne kontakte koji im mogu koristiti u njihovom budućem radu.

Uz to, ovakav studij imao bi i širu društvenu važnost, a koja se ogleda u činjenici kako bi on služio kao platforma za razvoj stručnjaka koji će biti osposobljeni učinkovito upravljati gradovima, općinama i županijama te pridonijeti razvoju društva i ekonomije u Republici Hrvatskoj. Također, stručnjaci iz lokalne i područne samouprave igraju važnu ulogu u održavanju javne službe i zadovoljstva građana, što je važno za održavanje stabilnosti i prosperiteta lokalne zajednice.

Ovakav studij važan je i za osobni razvoj studenata koji su stekli stručni naziv prvostupnika/prvostupnice javne uprave, a kojima bi se omogućilo stjecanje nova znanja i vještina kao i poboljšanje izgleda za karijeru. Učenje o upravljanju gradovima, općinama i područjima pruža studentima širok spektar mogućnosti za zapošljavanje u javnom i privatnom sektoru, dok stjecanje novih znanja i vještina povećava njihovu vrijednost na tržištu rada.

Zaključimo kako bi studenti završetkom studija stekli 120 ECTS bodova i stručni naziv magistar/magistra javne uprave kao i mogućnost nastavka obrazovanja na poslijediplomskoj razini.