30.01.2018.

Varšava odbila povezati europsko financiranje s pravnom državom

Poljska vlada "sigurno neće prihvatiti" namjeru Bruxellesa da europsko financiranje ovisi o poštivanju pravne države, izjavio je u petak šef diplomacije Jacek Czaputowicz.

Ministar vanjskih poslova se na radiju Wnet osvrnuo na informacije prema kojima Europska komisija, koja je nedavno protiv Varšave pokrenula do sada nikada korištenu proceduru zbog kontroverznih reformi pravosuđa i posljedično mogućih sankcija, radi na spomenutoj ideji.
"Poljska sigurno neće pristati na takav smjer. Ne mislim da je u skladu s načelima EU-a. Strukturalni fondovi nisu milostinja, to je način izjednačavanja početnih pozicija, isplaćuju se u funkciji prihoda u datoj državi", kazao je Czaputowicz.
Ponovio je argumente poljskih vlasti po kojem je Poljska nakon prijema u EU otvorila tržište stranim tvrtkama koje "iz njih izvlače znatnu dobit".
"Zauzvrat je Poljska dobila pravo na kompenzaciju u obliku strukturalnih fondova", dodao je on, ocjenjujući da će se te subvencije smanjivati zbog brzog napretka poljskog gospodarstva.
Europska povjerenica za pravosuđe, Čehinja  Vera Jourova je u srijedu o prijedlogu stvara "okvira unutar kojeg bi dodjela europskih financijskih sredstava nalagala poštivanje pravne države".
"Ne govorimo o uvjetovanosti (...) nego o okviru, definiciji koja koja bi omogućilada države članice imaju uspostavljen pravosudni sustav koji funkcuinira kao nezavisno tijelo", objasnila je Jourova.


(HINA, 26. 01. 2018.)