15.02.2019.

Uspostavlja se prvi alat za provjeru stranih ulaganja u EU

Europski parlament uspostavlja prvi alat na razini EU-a koji će omogućiti bolju provjeru ulaganja trećih zemalja i zaštititi sektore poput energetike, prometa i tehnologije čime "Europa preuzima kontrolu nad svojom sudbinom, ali i dalje ostaje otvorena za strana ulaganja", stoji u Uredbi koju su u četvrtak usvojili zastupnici EP-a.

Usvajanjem Uredbe o provjeri izravnih stranih ulaganja u EU s premoćnom većinom eurozastupnika uspostavlja se prvi okvir na razini Europske unije kojim bi se trebalo uspješnije provjeravati ulaganja trećih zemalja i povećati suradnja i komunikacija među državama članicama. 
Novom Uredbom štiti se energetika, promet, financije, kao i tehnologije, uključujući umjetnu inteligenciju i robotiku. Prijedlogu Komisije su pregovarači Europskog parlamenta dodali još sektore poput vode, zdravstva, obrane, medija, biotehnologije i sigurnosti hrane. 
"Europa koja štiti postala je stvarnost. Taj je mehanizam konkretan korak protiv prijetnji našim industrijama, tehnologijama i strateškim interesima. Uspjeli smo brzo uspostaviti ovaj mehanizam, unatoč osjetljivosti subjekta, određenoj suzdržanosti i pritisku bez presedana. Europa preuzima kontrolu nad svojom sudbinom, dok ostaje otvorena za strana ulaganja", rekao je francuski zastupnik Franck Proust (EPP), izvjestitelj iz Odbora za međunarodnu trgovinu. 
U Uniji već 14 zemalja ima mehanizam provjere stranih ulaganja koje se razlikuju po svom opsegu i obliku. Nakon brexita će se taj broj smanjiti, osim ako druge članice ne odluče uspostaviti sličan mehanizam na nacionalnoj razini. No, stupanjem Uredbe na snagu neće biti obvezani to učiniti. 
Hrvatska nema uspostavljeni mehanizam, a od susjednih zemalja imaju ga Italija i Mađarska. 
"Uspostavom okvira na razini EU-a, zemlje članice i Komisija imat će puno bolji pregled stranih ulaganja u Uniji i po prvi puta imati mogućnost zajednički ocjenjivati potencijalne rizike sigurnosti i javnog poretka"; istaknula je u srijedu navečer tijekom rasprave Povjerenica Komisije za trgovinu Cecilia Malmström. 
Uredba će primarno povećati razmjenu informacija između država članica EU-a. One će moći slati komentare na izravna strana ulaganja usmjerena na druge države članice. Iako će Europska komisija moći dostaviti svoje mišljenje zemlji u kojoj se planira ulaganje, konačna odluka o ulaganju ostaje na toj zemlji. 
U posljednja dva desetljeća, bilježi se značajan porast ulaganja Brazila, Kine i Rusije u EU. 
Vijeće bi trebalo potvrditi sporazum u ožujku, a stupit će na snagu godinu i pol dana nakon objave u Službenom listu EU-a.


(HINA, 14. 2. 2019.)