20.06.2018.

Uspostava azilantskih centara zasad samo ideja, ne i konkretan prijedlog

Povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos pokazao se u utorak suzdržanim u pogledu ideje za uspostavu azilantskih centara izvan teritorija Europske unije.

"Ta ideja postoji, ali zasad to nije konkretni prijedlog. Znate li slučajno ijednu zemlju koja želi biti domaćin takvim centrima. Ako znate, recite koja je to zemlja", rekao je Avrampoulos na konferenciji za novinare.
"Dođe li takav prijedlog mi ćemo o njemu raspravljati jer mi nikad ništa ne odbacujemo, ali dosad nismo optirali za to", rekao je Avrampoulos nakon sastanka s ministrima unutarnjih poslova zemalja zapadnog Balkana.
U nacrtu zaključaka za predstojeći summit čelnika EU-a spominje se uspostave "regionalnih platformi" gdje bi tražitelji azila čekali dok im se ne riješi zahtjev.
"Takve platforme trebale bi osigurati brzo procesuiranje kako bi se ustanovila razlika između ekonomskih migranata i onih kojima je potrebna međunarodna zaštita", kaže se u nacrtu zaključaka za summit. U tekstu se također dodaje da bi te platforme trebale također odvraćati ljude da se upućuju na opasno putovanje prema Europi.
Pitanje migracija ponovno je postalo jedno od središnjih pitanja u Europskoj uniji nakon što je njemačka Kršćansko-socijalna unija (CSU) najavila mogućnost vraćanja izbjeglica s njemačke granice, zbog čega bi vladajuća njemačka koalicija mogla doći u pitanje. Odnosi između njemačkih sestrinskih stranaka CDU-a i njezine bavarske varijante CSU, koji su od 1949. godine stalno zajedno, bilo u vladi bilo u oporbi, prilično su narušeni nakon što su bavarske vlasti najavile mogućnost vraćanja tražitelja azila, koji su već bili registrirani u nekoj drugoj državi članici. Kancelarka Angela Merkel odmah je upozorila da se ne ide s jednostranim mjerama i pozvala na strpljenje kako bi se o tom pitanju raspravljalo na europskoj razini na summitu čelnika zemalja članica 28. i 29. lipnja. Kancelarka Merkel dobila je rok do kraja mjeseca da na europskoj razini riješi to pitanje.
Avramopoulos je rekao da se na sastanku s ministrima unutarnjih poslova zemalja zapadnog Balkana nije o tome raspravljalo.
"Nije se o tome raspravljalo, ni s Albanijom ni s bilo kojom drugom zemljom", rekao je Avrampoulos odgovorajući na pitanje novinara je li se možda razgovaralo o mogućnosti uspostave takvih centara u Albaniji.


(HINA, 19. 06. 2018.)