03.06.2021.

Ured europskog tužitelja službeno počeo s radom

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), novi prekogranični instrument za borbu protiv prijevara u korištenju sredstava iz europskog proračuna, službeno je u utorak počeo s radom.

 “Ovim se otvara novo poglavlje u borbi protiv prekograničnog kriminala. Prva nadnacionalna tužiteljska služba započinje s radom kako bi štitila novac europskih poreznih obveznika, kompetentna za istrage i progon kriminala poput pranja novca, korupcije i prekograničnih prijevara s porezom na dodanu vrijednost”, kaže se u zajedničkoj izjavi potpredsjednica Komisije Vere Jourove i povjerenika Johannesa Hahna i Didiera Reyndersa.

Na čelu Ureda europskog javnog tužitelja je bivša rumunjska državna odvjetnica Laura Kovesi. Ured će,  između ostaloga, nadgledati trošenje 750 milijardi eura iz plana EU-a za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.

Ured, čije će sjedište biti u Luxembourgu, utemeljen je prema načelu pojačane suradnje. To znači da u njemu ne sudjeluju sve države članice, nego samo one koje su se dobrovoljno uključile. Za sada je njih 22, dok su se Mađarska, Poljska, Irska, Švedska i Danska  odlučile ne sudjelovati.

Ured EPPO-a sastoji se od Središnjeg ureda, koji uključuje Glavnog europskog tužitelja i dvoje zamjenika te po jednog europskog tužitelja za svaku od država članica koje sudjeluju u toj inicijativi. Temeljna zadaća europskih tužitelja u svakodnevnim poslovima jest nadzirati istrage koje vodi Ured, odnosno istrage koje se vode u njegovo ime, u svojim državama članicama podrijetla te djelovati kao točke za vezu između Stalnih vijeća i „svojih“ delegiranih europskih tužitelja. Ured ima decentraliziranu razinu koju čine “delegirani europski tužitelji”  u državama članicama.

Za europsku tužiteljicu iz Hrvatske imenovana je Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a.

Europski javni tužitelji biraju se na mandat od šest godina, imenuje ih Vijeće EU, koje im taj mandat može produljiti za još tri godine.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders pozvao je preostalih pet država članica da se pridruže ovoj inicijativi. Komisija je objavila da se Švedska planira pridružiti tijekom sljedeće godine. Od zemalja koje sudjeluju u inicijativi jedino Slovenija i Finska nisu poslale svoje delegirane tužitelje. Glavna tužiteljica Kovesi osudila je “izostanak iskrene suradnje” sa strane Slovenije, ali je dodala da to ne sprječava njezin ured da počne djelovati “posve neovisno”.

Prošli je tjedan slovenska ministrica pravosuđa Lilijana Kozlovič podnijela ostavku zbog toga što je vlada premijera Janeza Janše odbila dvoje kandidata za slovenske tužitelje. Prošlog je četvrtka  nakon nekoliko mjeseci odgađanja, slovenska vlada odlučila ponoviti poziv za imenovanje dvaju europskih delegiranih tužitelja.

Na pitanje jesu li ispunjeni uvjeti za pokretanje formalnog postupka protiv Slovenije zbog kršenja zakona EU, povjerenik Reynders rekao je da će prvo biti zatraženo da slovenska strana objasni zašto je važno ponoviti natječaj za imenovanje obaju delegiranih tužitelja.

Ako u bliskoj budućnosti ne dobijemo pozitivan odgovor, ispitat ćemo sve moguće načine da "prisilimo Sloveniju da ispuni svoje obveze" u skladu s europskim zakonodavstvom, dodao je.

Što se tiče Finske, tu je više riječ o tehničkom problemu, koji se upravo rješava, rekao je Reynders.

(HINA, 1. 6. 2021.)