11.05.2020.

Upravni ugovor za porezni dug, s naglaskom na sklapanje u posebnim okolnostima

Sklapanje upravnog ugovora radi namirenja dospjelog poreznog duga stoji na raspolaganju poreznim obveznicima još od 2015. Međutim, novost je da zbog posebnih okolnosti prouzročenih epidemijom bolesti COVID-19, porezni obveznici mogu do 20. lipnja 2020. sklopiti upravni ugovor po blažim kriterijima u odnosu na redoviti postupak njegova sklapanja, o čemu donosimo više informacija u nastavku.

1. Uvod
Upravni ugovor radi namirenja poreznog duga nije nov institut u Općem poreznom zakonu (Nar. nov., br. 115/16, 106/18, 121/19, 32/20 i 42/20 - u nastavku teksta: OPZ), već je prvi put propisan Zakonom o izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 26/15). Upravni ugovor radi obročnog namirenja poreznog duga u Republici Hrvatskoj mogućnost je dostupna svim kategorijama poreznih obveznika koji ispunjavaju uvjete – od građana, preko fizičkih osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, do pravnih osoba. Upravni ugovor propisan je odredbama članaka 101., 102. i 103. OPZ-a, i Pravilnikom o provedbi Općeg poreznog zakona (Nar. nov., br. 45/19, 35/20, 43/20 i 50/20 - u nastavku teksta: Pravilnik), kojim se, između ostalog, propisuje njegovo sklapanje u posebnim okolnostima. Tim posebnim okolnostima smatra se, sukladno odredbi članka 107.a OPZ-a, događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu. U prvom redu sklapanje upravnog ugovora u posebnim okolnostima odnosi se na vrijeme trajanja epidemije COVID-19, ali se te odredbe mogu primijeniti i na možebitno druge izvanredne okolnosti u budućnosti.

2. Prijedlog za sklapanje upravnog ugovora u redovitim okolnostima
Porezni dug se putem upravnog ugovora može namiriti najdulje na rok od 24 mjeseca uz obračun propisane zatezne kamate, a prijedlog za sklapanje upravnog ugovora podnosi porezni obveznik, fizička ili pravna osoba nadležnoj ispostavi Porezne uprave na propisanom obrascu.

Prijedlog za sklapanje upravnog ugovora sadržava:

  • podatke o poreznom obvezniku odnosno podnositelju prijedloga
  • podatke o sudskim postupcima poreznog obveznika
  • podatke o poreznom dugu odnosno iznos duga za koji se predlaže sklapanje upravnog ugovora te prijedlog načina namirenja dospjelog poreznog duga (u cijelosti ili djelomično)
  • prijedlog roka namirenja dospojelog poreznog duga
  • opis razloga zbog kojih je nastao porezni dug
  • popis imovine u vlasništvu poreznog obveznika
  • podatke o dospjelim obvezama prema svim vjerovnicima
  • podatke o blokadi od drugih vjerovnika
  • popis ključnih dobavljača i vjerovnika (za poslovne subjekte)
  • prijedlog sredstava osiguranja naplate poreznoga duga, a sukladno OPZ-u.

Valja istaknuti i načelo dobrovoljnosti ovog postupka, što znači da dužnik nema zakonsku obvezu sklapanja upravnog ugovora za porezni dug, nego je to mogućnost koja može rezultirati lakšim podmirenjem poreznog duga.

Uvjeti za sklapanje upravnog ugovora u redovitim okolnostima su sljedeći:

  • račun poreznog obveznika ne smije biti blokiran od drugih vjerovnika
  • protiv poreznog obveznika ne smije se provoditi postupak utvrđivanja zloporabe prava u porezno-dužničkom odnosu
  • predmet upravnog ugovora ne smije biti porezni dug koji je već bio predmet raskinutog upravnog ugovora, dug za koji je sklopljen upravni ugovor ili dug koji je obuhvaćen reprogramom.

Nadalje, porezni obveznik može podnijeti prijedlog za sklapanje upravnog ugovora, a nadležna ispostava Porezne uprave, nakon njegova zaprimanja, otvorit će predmet putem interne aplikacije uredskog poslovanja. Sljedeću fazu postupka sklapanja upravnog ugovora s Poreznom upravom u redovitim okolnostima čini usklađenje stanja poreznog duga te obrada predmeta, nakon čega ispostava Porezne uprave dostavlja područnom uredu Porezne uprave prijedlog za sklapanje ugovora i Potvrdu o stanju duga te očitovanje o bitnim podacima o urednosti poreznog obveznika u poreznom smislu. Područni ured potom obavlja radnje u svojoj nadležnosti i dostavlja predmet na razmatranje Savjetodavnom vijeću Središnjeg odnosno Područnog ureda, ovisno o visini poreznog duga. Kod slučajeva gdje se prijedlog za sklapanje upravnog ugovora ocijeni pozitivno, pristupa se sklapanju upravnog ugovora.

3. Upravni ugovor radi namirenja poreznog duga u posebnim okolnostima
Odredbom članka 71.z Pravilnika propisano je da za dospjele porezne obveze koje nisu predmet odgode, odnosno porezne obveze za koje porezni obveznik nije oslobođen plaćanja, zbog posebnih okolnosti, od 20. ožujka do 20. lipnja, porezni obveznik i porezno tijelo mogu sklopiti upravni ugovor u posebnim okolnostima radi namirenja poreznog duga.

U posebnim okolnostima za upravni ugovor primjenjivat će se sljedeće odredbe:

  • porezna obveza za koju se sklapa upravni ugovor iskazana na porezno-knjigovodstvenoj kartici smatra se usklađenom s poreznim obveznikom, bez potrebe ovjere potvrde o stanju duga izdane od nadležnog poreznog tijela
  • izraz slobodne volje za sklapanje upravnog ugovora porezni obveznik iskazat će podnošenjem zahtjeva, a porezno tijelo potpisom upravnog ugovora čelnika tijela ili osobe koju čelnik tijela za to ovlasti
  • sklapa se na razdoblje od najdulje 24 mjeseca uz obračun zakonske zatezne kamate za razdoblje otplate umanjene za 3 % (riječ je o kamatnoj stopi 3,11 %)
  • za vrijeme trajanja posebnih okolnosti moguće je sklapanje i bez sredstava osiguranja naplate poreznog duga
  • može se sklopiti i u slučaju da porezni obveznik na snazi već ima predstečajnu nagodbu, predstečajni sporazum ili upravni ugovor za obveze dospjele prije stupanja na snagu odredbe članka 71.z Pravilnika, uz uvjet da su do dana podnošenja zahtjeva za sklapanje upravnog ugovora podmirene sve dospjele obveze sukladno anuitetnom planu za otplatu predstečajne nagodbe, predstečajnog sporazuma ili anuitetnog plana koji je sastavni dio prijašnjeg upravnog ugovora.

Za vrijeme trajanja upravnog ugovora poreznom obvezniku ne može se odobriti upravni ugovor za poreznu obvezu nastalu i/ili dospjelu nakon sklapanja upravnog ugovora. Valja reći i, ako Pravilnikom nije drukčije propisano, na postupanje poreznih tijela prilikom sklapanja upravnog ugovora u posebnim okolnostima odgovarajuće se primjenjuju odredbe članaka 101., 102. i 103. OPZ-a.

4. Zaključak
Sklapanje upravnog ugovora radi namirenja poreznog duga znatna je pomoć poreznim dužnicima kako bi namirili dospjeli dug obročno, a posebno do izražaja dolaze ublaženi kriteriji za sklapanje poreznog ugovora za vrijeme posebnih okolnosti prouzročenih epidemijom koronavirusa. Stoga je uputno prije podnošenja prijedloga za sklapanje poreznog ugovora provjeriti ispunjenje svih uvjeta te imati na umu da ublaženi kriteriji vrijede samo za vrijeme trajanja  posebnih okolnosti, odnosno do 20. lipnja 2020.

 

Pripremio: Antonio Prtenjača, bacc. porezne struke