21.12.2021.

Uporaba parkirališne karte za osobe s invaliditetom

„Znak pristupačnosti“, odnosno parkirališna oznaka za osobe s invaliditetom, na međunarodnoj razini sastoji se od plavog kvadrata prekrivenog bijelom bojom sa stiliziranom slikom osobe u invalidskim kolicima.

Njegovo korištenje trenutačno je uređeno Pravilnikom o znaku pristupačnosti (Narodne novine, br. 78/08, 87/14), koji je stupio na snagu 15. srpnja 2008. godine. Ipak, s obzirom na probleme u praksi, u Narodnim novinama, br. 139/21 od 17. prosinca 2021. godine objavljen je Pravilnik o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom (u nastavku teksta: Pravilnik), s rokom stupanja na snagu 12 mjeseci od dana objave. Naime, ovim se Pravilnikom uvode brojne promjene u području upotrebe „znaka pristupačnosti“ zbog kojih je potrebno provesti opsežnije pripreme i zbog čega je određen poprilično dug vakacijski rok.

Prvenstveno valja istaknuti da se novim Pravilnikom ne mijenja postotak oštećenja koji se zahtijeva kako bi osoba imala pravo na parkirališnu kartu za osobu s invaliditetom. Taj postotak i dalje iznosi 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno za osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto. Međutim, sukladno članku 3. stavku 2. Pravilnika, pravo na parkirališnu kartu imat će samo fizičke osobe upisane u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom (u nastavku teksta: HROI), koje imaju regulirano prebivalište u Republici Hrvatskoj i kojima je propisani stupanj tjelesnog oštećenja utvrđen provjerom u HROI-u. HROI vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo temeljem važećeg Zakona o hrvatskom registru o osobama s invaliditetom (Narodne novine, br. 64/01). Ako se podnositelj zahtjeva za izdavanje parkirališne karte za osobe s invaliditetom ne nalazi u HROI-u, zahtjev neće biti moguće obraditi. Nadležno tijelo neće biti u mogućnosti na temelju rješenja ili mišljenja institucija/tijela vještačenja izdati parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

Trenutačno znak pristupačnosti izdaje ured državne uprave u županiji nadležan za promet, odnosno upravno tijelo Grada Zagreba nadležno za promet, tako da osoba s invaliditetom podnosi zahtjev za izdavanje znaka pristupačnosti te prilaže nalaz i mišljenje ovlaštenog vještaka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, odnosno nalaz i mišljenje drugostupanjskog liječničkog povjerenstva nadležnog za davanje nalaza i mišljenja prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji ili prema Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Udruga osoba s invaliditetom uz zahtjev prilaže i rješenje o registraciji te dokaz da je osoba s invaliditetom koja podnosi zahtjev njezin član. Potom nadležno tijelo izdaje rješenje o znaku pristupačnosti na ime osobe s invaliditetom za razdoblje od pet godina.

Prema novom Pravilniku, rok važenja parkirališne karte za osobe s invaliditetom bit će tri godine od utvrđivanja prava na njezino korištenje. Sukladno trenutačno važećem pravilniku, parkirališna karta za osobe s invaliditetom i u budućnosti će vrijediti samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom na čije je ime izdana ili se ta osoba nalazi u vozilu. Također, zadržana je i odredba o načinu isticanja parkirališne karte u vozilu. Naime, osoba na čije je ime izdana dužna ju je staviti u donji lijevi kut prednjeg vjetrobranskog stakla vozila tako da je cjelokupna prednja strana parkirališne karte vidljiva. Ako podaci nisu vidljivi, smatrat će se da parkirališna karta nije istaknuta. Također, zabranjeno je korištenje parkirališne karte koja je prijavljena kao ukradena ili izgubljena ili čiji datum važenja još nije započeo ili je istekao.

Što se tiče samog izgleda parkirališne karte za osobe s invaliditetom, ona se u odnosu na trenutačno primjenjivani „znak pristupačnosti“ razlikuje u tome što će sadržavati QR kod kao i riječi „EUROPSKA ZAJEDNICA“, odnosno „EUROPEAN COMMUNITY“ te prsten od 12 zvijezda koji simbolizira Europsku uniju. Ostali podaci su:

– znak pristupačnosti u bijeloj boji na tamnoplavoj podlozi

– datum izdavanja i datum isteka parkirališne karte

– serijski broj parkirališne karte

– naziv nadležnog tijela

– fotografiju, ime, prezime i potpis nositelja parkirališne karte

–  tekst: »PARKIRALIŠNA KARTA ZA OSOBE S INVALIDITETOM«, a ispod toga riječi »PARKING CARD«., zatim na poleđini: »Ova parkirališna karta omogućava korisniku parkiranje na posebno označenim parkirnim prostorima za osobe sa težom pokretljivošću«, odnosno »Pri parkiranju potrebno je parkirališnu kartu vidljivo istaknuti na prednje vjetrobransko staklo«.

Konačno, u novom Pravilniku predviđena je i mogućnost poništavanja i oduzimanja parkirališne karte. Nadležna tijela moraju parkirališnu kartu poništiti i fizički uništiti kada je u odgovarajućem postupku utvrđeno da je krivotvorena ili da osoba koja je koristi nije nositelj prava ili da je pribavljena na temelju lažnih i/ili krivotvorenih isprava.

Zaključno, postavlja se pitanje važenja već izdanih parkirališnih karti. Novi Pravilnik u svojim prijelaznim i završnim odredbama određuje da parkirališne karte izdane na ime osoba s invaliditetom prije njegova stupanja na snagu važe do isteka prijelaznog razdoblja od godine dana, odnosno da parkirališne karte izdane na ime udruga osoba s invaliditetom važe do isteka prijelaznog razdoblja od dvije godine. Početak prijelaznog razdoblja računa se od datuma stupanja na snagu novog Pravilnika. Drugim riječima, korisnici već izdanih parkirališnih karti imaju se pravo njima koristiti još dvije, odnosno za parkirališne karte izdane na ime udruga osoba s invaliditetom, tri godine. Po proteku tog roka bit će dužni ponovno ponijeti zahtjev za izdavanje parkirališne karte, sukladno novom Pravilniku.

Ana Turić, mag. iur.