20.05.2024.

Uoči prve sjednice Vlade u ministarstvima obavljene primopredaje

Uoči prve sjednice nove Vlade premijera Andreja Plenkovića u ponedjeljak ujutro obavljene su primopredaje u ministarstvima koja su pripala Domovinskom pokretu (DP) i koja su doživjela promjene na čelnim mjestima.

Nova će Vlada, umjesto dosadašnjih 16 imati 18 ministarstava, od koja su tri pripala HDZ-ovom koalicijskom partneru DP-u.

Dosadašnja ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac predala je ministarstvo Tončiju Glavini, koji je jedino novo lice iz redova HDZ-a.

Glavina je zahvalio Brnjac na dosadašnjoj suradnji i ozbiljnim rezultatima koji su ostvareni u njezinom mandatu, poručivši da će se pobrinuti za kontinuitet suradnje i dobrih rezultata. 

Brnjac je podsjetila da je došla na čelo ministarstva u najgore moguće vrijeme - pandemije i restrikcije putovanja, kada su morali pregovarati s emitivnim tržištima zbog granica i paralelno odlučili da kreću zajednički u reformu turističkog sektora.

Marija Vučković predala je Ministarstvo poljoprivrede Josipu Dabri iz kvote DP-a i preuzela novo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje je dosad bilo dio Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Već smo surađivali s brojnim segmentima tog ministarstva, tako da mi nije sve nepoznato. Posebno ću istaknuti suradnju s upravama koje prelaze u Ministarstvo gospodarstva, rekla je Vučković.

Ministarstvu poljoprivrede, koje će voditi Dabro, u naziv se dodaju ribarstvo i šumarstvo. 

Dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan predao je Vučković dio minsitarstva koji se odnosi na zaštitu okoliša, a ministarstvo gospodarstva Anti Šušnjari iz Domovinskog pokreta. 

Habijan najavio digitalizaciju pravosuđa

Habijan je kao novi ministar pravosuđa i uprave to ministarstvo preuzeo od Ivana Malenice, koji karijeru nastavlja u saborskim klupama.

Malenica je zaželio sreću budućem ministru rekavši da će političko djelovanje nastaviti kao saborski zastupnik. Vjerujem da će ministar Habijan nastaviti raditi na započetim reformama, dodao je. 

Habijan je zahvalio Malenici na borbi protiv korupcije istaknuvši kako se radi o ogromnom poslu jer je provedeno stotinjak zakona. 

Najavio je da će mu prvi korak u Ministarstvu pravosuđa i digitalne transformacije biti centralizacija sada disperzirane digitalizacije.

"Digitalizacija će imati četiri stupa - prvi se odnosi na digitalizaciju gospodarstva, drugi na upravu, treći na rad u digitalnim uvjetima i četvrti na širenje mreže", pojasnio je Habijan.  

Također je istaknuo da će se posvetiti segmentu pravosuđa na koji javnost i mediji imaju najviše primjedbi - sporosti sudskih postupaka. 

Dosadašnja državna tajnica za demografiju Željka Josić uvela je novog ministara Ivana Šipića iz DP-a u novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva. 

Šipić je poručio da je demografija prijelomna točka za hrvatski narod. "Ključni problem je kako sačuvati naš narod da ostane, ali i da opstane", rekao je Šipić. 

Što se tiče Željke Josić, koja je dosad vodila Ured za demografiju, još se ne zna ostaje li ona u novom ministarstvu.

(HINA, 20.5.2024.)

Fotografija: Pixabay