30.08.2022.

Ukidanje PDV-a na solarne panele

U Republici Hrvatskoj se od sunčeve energije proizvodi manje od jedan posto struje.

U cilju poreznog rasterećenja i ublažavanja rasta cijena energenata s kojim su građani i gospodarstvo suočeni, kroz smanjenje prihoda državnog proračuna Republike Hrvatske s osnove PDV-a, u zakonodavnu saborsku proceduru upućen je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se predlaže obračunavanje i plaćanje PDV-a po nultoj stopi na isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade koje se koriste za aktivnosti od javnog interesa, te isporuku i ugradnju solarnih ploča u blizini takvih objekata, prostora i zgrada.

Navedena novost uvela bi se izmjenom članka 38. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Nar. nov., br. 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14, 115/16, 106/18, 121/19, 138/20 i 39/22), u koji bi se dodali novi stavci 5. i 6., koji glase:

„(5) Iznimno od stavka 3. točaka g) i h) ovoga članka na isporuku grijanja iz toplinskih stanica uključujući naknade vezane uz tu isporuku te isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, obavljene do 31. ožujka 2023., PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 5%.

(6) PDV se obračunava i plaća po stopi od 0% na isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade koje se koriste za aktivnosti od javnog interesa te isporuku i ugradnju solarnih ploča u blizini takvih objekata, prostora i zgrada.“

Dakle, izvođačima se omogućava primjena stope PDV-a od 0 % na svu opremu i radove potrebne za realizaciju projekata izvedbe takvih jednostavnih građevina u smislu zakona kojim se regulira gradnja, primjerice na inverter, građevinsku konstrukciju, kabelski razvod, izvođenje radova na montaži, projektiranje i ishođenje dozvola. Time bi solarni paneli za građane pojeftinili za 20 posto, što bi im trebalo omogućiti nabavu panela po nižim cijenama, a time i veću energetsku neovisnost. Budući da prijedlog izmjena Zakona u svom tekstu navodi samo kablove i inverter, ostaje nepoznanica hoće li se nulta stopa poreza odnositi i na solarne panele za grijanje vode jer trenutačno za to ne postoji zakonska odredba.

Sama isporuka solarnih ploča bez ugradnje te ostale opreme koja prati ugradnju solarnih ploča kao trgovačke robe bila bi i nadalje oporeziva općom stopom PDV-a od 25 %.
Isto tako, u obrazloženju prijedloga Zakona navodi se da će predložene mjere smanjiti prihode državnog proračuna s osnove PDV-a u iznosu od oko 120 milijuna kuna na razini godine. 

Oslobađanje od poreza na solarne panele trebalo bi ublažiti poskupljenje samih panela i radova, koji nam vjerojatno slijede. Ostaje nam vidjeti hoće li predložene izmjene i dopune Zakona kojima se otvara prostor za snižavanje cijena biti usvojene te hoće li građanima biti poticaj za korištenje obnovljivih izvora energije.

Autorica: Tea Kovačec, struč. spec. admin. publ.

LITERATURA:
1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost,  s Konačnim prijedlogom zakona

2. Hina, https://www.hina.hr/vijest/11077667, 29. kolovoza 2022.

 

Fotografija: Unsplash