19.12.2017.

U zaštićena područja uloženo 30 milijuna kuna kroz projekt PARCS

U Zagrebu je obilježena završnica projekta "Jačanje institucionalne i financijske održivosti nacionalnog sustava zaštićenih područja – PARCS", kojeg su 2012. pokrenuli Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a kroz koji je u nacionalne parkove i parkove prirode uloženo 30 milijuna kuna.

Partneri u provedbi projekta bili su i Hrvatska agencija za okoliš i prirodu te javne ustanove koje upravljaju nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a financiran je darovnicom Globalnog fonda za okoliš (GEF) od 27 milijuna kuna te sredstvima UNDP-a u iznosu od tri milijuna kuna. Za cilj je imao očuvanje globalno značajne morske i kopnene biološke raznolikosti u Hrvatskoj kroz učinkovito upravljanje sustavima zaštićenih područja, a bio je podijeljen u dvije komponente.
Prva komponenta je bila usredotočena na poboljšanje postojećeg institucionalnog okvira i cjelokupne upravljačke učinkovitosti javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode kroz standardizaciju procesa, objedinjavanje zajedničkih usluga, zajedničku promociju te razvoj ljudskih potencijala. Druga komponenta bila je usmjerena na poboljšanje financijske održivosti, kroz ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu, provođenje projekata energetske obnove te razvoj automatiziranih sustava naplate i kontrole ulaznica.
"Osim što smo značajno pridonijeli institucionalnom i financijskom unaprjeđenju naših nacionalnih parkova i parkova prirode, ostavili smo i dobar temelj za daljnji razvoj sustava zaštićenih područja u Hrvatskoj. Tako je jedan od najznačajnijih rezultata projekta PARCS uspostava stabilnog fonda za zajedničke usluge parkova Hrvatske za daljnja ulaganja i nastavak započetog posla", poručila je voditeljica projekta PARCS Valentina Futač. Rekla je da će zahvaljujući zajedničkim sredstvima parkovi i ubuduće imati centraliziranu podršku u dva za njih ključna područja. Slabije prihodovni parkovi će moći prijavljivati svoje projekte za sufinanciranje, dok će svi parkovi imati podršku u područjima u kojima im je najpotrebnija, a tiče se upravljanja projektima, pravne podrške, javne nabave te zajedničke promocije i marketinga.
Strateški se razmišljalo i o promociji Parkova Hrvatske kao jednog od najprepoznatljivijih domaćih brendova. Tako su kroz projekt izrađeni marketinška i komunikacijska strategija brenda Parkovi Hrvatske, pokrenut je web portal Parkovi Hrvatske s web shopom za online kupnju ulaznica, a izrađena je i mobilna aplikacija.
Kroz drugu komponentu projekta PARCS posebna se pažnja posvetila smanjenju potrošnje energije u parkovima provođenjem projekata energetske obnove, razvoju automatiziranih sustava naplate i kontrole ulaznica te nabavci energetski učinkovitih prijevoznih sredstava. Financirane su cjelovite energetske rekonstrukcije upravnih zgrada u Nacionalnom parku Risnjak i Parku prirode Papuk, kako bi se postigle zgrade nulte potrošnje energije, a parkovima pomoglo u učinkovitijem raspolaganju ograničenim financijskim sredstvima. Nabavljeni su i električni brodovi za parkove prirode Kopački rit i Vransko jezero te Nacionalni park Mljet kao i električni bicikli za parkove prirode Medvednica i Kopački rit te nacionalne parkove Risnjak i Paklenica.
Razvijen je i elektronski sustav naplate ulaznica za 14 parkova, uz dodatno uvođenje mogućnosti rezervacije i kupnje ulaznica putem web shopa Parkovi Hrvatske čime se parkovima omogućava precizniji uvid u broj, strukturu i kretanje posjetitelja, ali i olakšava organizaciju prihvata i upravljanje posjetiteljima, što je kod nekih parkova glavni izazov upravljanja.
U Parku prirode Biokovo su dodatno sufinancirani radovi dovođenja električne energije na glavni ulaz te kupnja cestovne rampe.
Projektom energetske rekonstrukcije obuhvaćen je i Nacionalni park Paklenica u kojem su sufinancirani radovi, materijal, roba i oprema za rekonstrukciju sustava pripreme potrošnje tople vode korištenjem sunčeve energije te prenamjenu postojeće septičke jame u biološki pročistač voda. Osim toga, u uvali Mir Parka prirode Telašćica ugrađen je biopročistač.
Značajna sredstva uložena su i u unaprjeđenje posjetiteljske infrastrukture u parkovima. Tako je u Parku prirode Papuk financirana izgradnja kamp odmorišta Duboka, čime je park dobio svoje prve smještajne kapacitete, a posjetitelji mogućnost višednevnog boravka u tom parku. U Nacionalnom parku Risnjak uređeni su vidikovac kod Razloga i odmorište za posjetitelje kod Hrvatskog, rekonstruirana je i pješačka staza od Hrvatskog do Donjih Kupara, a nabavljen je i kombi za prijevoz posjetitelja.
Osim na posjetitelje, mislilo se i na prirodne stanovnike parkova, posebno one zaštićene. U Parku prirode Učka izgrađeno je i opremljeno hranilište za bjeloglave supove s promatračnicom, a u sklopu razvoja usluge promatranja ptica nabavljen je i kombi za prijevoz posjetitelja.


(HINA, 18. 12. 2017.)