24.04.2018.

U Valbandonu FRONTEX-ova obuka policijskih službenika iz EU

U istarskom Valbandonu u ponedjeljak je počela FRONTEX-ova Obuka službenika granične policije država članica EU u sklopu projekta „EBCGT - Land Border Surveillance Officer Training ”, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH.

Zbog velikog priljeva nezakonitih migranta iz Azije na području istočnog Sredozemlja, policijski službenici zemalja članica EU svakodnevno su uključeni u zaštitu vanjskih granica na moru i spašavanja migranata na području ugroženih zemalja.
U posljednje dvije godine pripreme policijskih službenika zemalja članica EU intenzivno se provode u FRONTEX-ovoj partnerskoj akademiji, Policijskoj akademiji u Zagrebu ili u Valbandonu, također u organizaciji Policijske akademije i uz potporu Uprave za granicu, objavio je MUP RH na svojim službenim internetskim stranicama.
Petodnevna obuka provodi se kroz radionice temeljem scenarija za postupanje granične policije prema tražiteljima azila, migrantima i svim ranjivim skupinama.
Prvu od četiri ovogodišnje obuke tog FRONTEX-ovog projekta otvorila je Danijela Petković, pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju i predstavnica partnerske FRONTEX akademije.
Praktičnoj terenskoj obuci u Valbandonu prethodila je online priprema i provedba polaznika FRONTEX-ove trenerice projekta Land Border Surveillance Training, Mirjane Abramović, voditeljice Službe za razvoj policijskog obrazovanja u Policijskoj akademiji.
Obuku provode FRONTEX-ovi treneri iz Njemačke, Poljske, Grčke, Finske, Rumunjske i Hrvatske, a sudjeluje 18 polaznika iz država članica EU - Malte, Portugala, Austrije, Litve, Rumunjske, Njemačke, Estonije, Italije, Finske, Bugarske, Slovačke, Češke i Hrvatske.
Novi koncept FRONTEX-ove Mreže partnerskih akademija, a Policijska akademija u Zagrebu je partnerska od 2017.,  omogućuje suradnju koja se proširuje i na programe mobilnosti studenata i nastavnika, razmjenu informacija i resursa putem nove platforme informacijskih tehnologija (IT-online provedba i organizacija) i drugog. 
Članicama EU suočenima s ozbiljnim migracijskim pritiskom, Frontex može pružiti i dodatnu tehničku i financijsku podršku te pridonijeti stručnom osposobljavanju   policijskih službenika zemalja članica EU, istaknuo je i voditelj ovog projekta iz FRONTEX-a.
Glavni cilj ovog FRONTEX-ovog projekta jest učinkovitija komunikacija i  razmijenita najbolje policijske prakse u državama članicama EU, priopćeno je iz MUP-a.


(HINA, 23. 04. 2018.)