01.09.2022.

U Saboru u srijedu aktualno prijepodne

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja rad aktualnim prijepodnevnom koje se trebalo održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna ali je odgođeno zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića koji je bio u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

Na aktualnom prijepodnevu u kojemu zastupnici propituju premijera i ministre pitanja će postaviti 40 zastupnika, ždrijeb je odlučio da će prva biti Dragana Jeckov (SDSS), a posljednji Željko Reiner (HDZ).

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako očekuje dinamičnu, oštru raspravu i nada se da neće biti „scena” koje nisu primjerene parlamentu.

Ima puno politički zanimljivih i izazovnih tema, očekivao sam da će oporba odlučiti postavljati pitanja ministrima i potpredsjednicima Vlade, no oni su odlučili čekati, rekao je Jandroković.

Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac poručila je da su pripremili puno konkretnih pitanja na koja ne očekuju konkretne odgovore, podsjetivši na prethodna aktualna prijepodneva, uvrede i omalovažavanja.

„Kada govorimo o ponašanju zastupnika u Saboru trebali bismo pogledati i ponašanje premijera prema zastupnicima i razmisliti malo o tome”, poručila je.

Glasovac pritom smatra da oporba nije pogriješila odgodom 'aktualca' ustvrdivši da su svi ministri u Plenkovićevoj Vladi statisti, a on je taj koji upravlja apsolutno svime.

I Zvonimir Troskot (Most) najavljuje konkretna pitanja za premijera Plenkovića, o energetici, inflaciji, hrani, imigrantima... „Sve to želimo čuti od najvažnije osobe u Hrvatskoj, a to je premijer. On je taj koji vuče sve konce što vidite i po kadrovskoj politici”, izjavio je Troskot.

Popodne o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Nakon aktualnog prijepodneva Sabor će poslijepodne raspravljati o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

One definiraju da u pregovorima o sklapanju kolektivnog ugovora o uvjetima rada i plaćama liječnika može sudjelovati i sindikat koji ima najmanje 20 posto članova liječnika od ukupnog broja zaposlenih liječnika na koje se ugovor primjenjuje.

To će omogućiti Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) sudjelovanje u kolektivnim pregovorima u kojima proteklih godina nije mogao sudjelovati jer nije imao dovoljan broj članova odnosno ispunjavao zakonske uvjete o reprezentativnosti.

Dosad su u pregovorima za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja mogli sudjelovati samo sindikati koji su imali najmanje 20 posto članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u zdravstvu.

Zakonske dopune donose se po hitnom postupku kako bi se osiguralo da liječnici sudjeluju u pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru koji počinju 31. listopada.

(HINA, 27. 9. 2022.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva