09.10.2017.

U Saboru ne radi ni jedna osoba s invaliditetom

Zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković u četvrtak se, govoreći o problemu zapošljavanja osoba s invaliditetom, zapitao koliko takvih osoba radi u Hrvatskom saboru te ustvrdio da osobno ne zna ni za jednu.

Ne znam ni jednu osobu s invaliditetom koja radi u Saboru, prije tri -četiri godine radila je jedna slijepa osoba, no otišla je u mirovinu, rekao je Hajduković i poručio da "kao država" moramo početi poštivati zakone, osvijestiti poslodavce, ali i ljude na čelu državnih institucija da zapošljavaju osobe s invaliditetom. Kako ćemo od poslodavaca tražiti da poštuju obvezu kvotnog zapošljavanja, kad to ne rade ni državne institucije, zapitao se Hajduković u raspravi o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u prošloj godini.
Prema tom izvješću, samo tri od 20 ministarstava ispunila su obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a to su ministarstva obrane i unutarnjih poslova te za demografiju. Obveznici kvotnog sustava su svi poslodavci s najmanje 20 radnika, a kvota se određuje u visini tri posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Od 8720 obveznika, koliko ih je bilo lani u prosincu, samo njih 1048 je ispunilo obvezu. Više od četiri tisuće obveznika plaća naknadu za nezapošljavanje osoba s invaliditetom, na ime koje je lani u nadležni fond uplaćeno gotovo 189 milijuna kuna.

I vladajući i oporbeni klubovi hvale izvješće, vladajući drže da je Hrvatska puno napravila na poboljšanju standarda za osobe s invaliditetom, oporba to potvrđuje, ali i poručuje da se s tim ne treba zadovoljiti, treba ići puno brže i odlučnije.
Iako nam predstoji još puno posla, takve osobe danas žive bolje i kvalitetnije nego nekoliko godina unatrag, ocijenila je HDZ-ova Ljubica Lukačić i upozorila na probleme koje treba rješavati - pristupačnost domovima zdravlja, bolnicama, promjena prakse da se osobe s invaliditetom obrazuju za zanimanja koja nisu konkurentna za tržite rada ili su slabije plaćena.
Hajduković apostrofira probleme djece s teškoćama u razvoju i djece s invaliditetom, ističe da se grubo krše njihova prava, da se sustav njima ne bavi dovoljno.
Pravobraniteljica Anka Slonjšak potvrđuje da zapošljavanje 'zapinje' na obrazovanju. Interes nam je zapošljavanja na otvorenom tržištu rada, no puno je zapreka za to, a obrazovanje je jedan od glavnih, rekla je Slonjšak.
Više zastupnika upozorilo je da su u posebno teškom položaju osobe s invaliditetom koje žive u manjim, siromašnijim sredinama. Postupak vještačenja invalidnosti traje dugo, samo vještačenje priča je za sebe, treba dobiti desetke nalaza, a na preglede se ponekad mora putovati i do sto kilometara, Ogulinci, primjerice, putuju u Rijeku ili Zagreb, naveo je Tomislav Lipošćak (HDZ). 


(HINA, 05. 10. 2017.)