20.12.2018.

U Sabor upućen Prijedlog Zakona o Pravosudnoj akademiji

U saborsku je proceduru Vlada sa sjednice u četvrtak uputila Prijedlog Zakona o Pravosudnoj akademiji kojim se želi redefinirati značaj i uloga Državne škole za pravosudne dužnosnike, a naročito sustava polaganja završnog ispita.

Stoga se predlaže obveza pohađanja Državne škole za pravosudne dužnosnike i polaganja završnog ispita za sve osobe primljene na neodređeno vrijeme na mjesto savjetnika u pravosudnim tijelima.
Predloženo je i unapređenje i nadogradnja sustava kontinuiranog stručnog usavršavanja pravosudnih dužnosnika i službenika iz područja pravosuđa te proširenje djelatnosti stručnog usavršavanja na druge ciljane skupine polaznika, uključujući i sudionike u postupcima pred pravosudnim tijelima u državi, čime je Pravosudnoj akademiji dana šira mogućnost stjecanja vlastitih prihoda.
Predlaže se i smanjenje broja članova Upravnog vijeća i povećanje broja članova Programskog vijeća radi učinkovitijeg načina donošenja odluka te kreiranja što kvalitetnijih programa, istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
Zbog sprječavanja mogućih sukoba interesa kroz članstvo u različitim tijelima Akademije predložena je i ograničena mogućnost istovremenog obnašanja funkcija člana različitih tijela Akademije.
U prvo saborsko čitanje Vlada je uputila i Prijedlog Zakona o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina kojim se na cjelovit način uređuje održavanje tih izbora, s obzirom da je Zakonom o lokalnim izborima propisano da će se postupak izbora članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina urediti posebnim Zakonom.
Predloženim Zakonom se propisuje da će se ti izbori održavati prvu nedjelju u listopadu svake četvrte godine.
Propisuje se i da udruga nacionalne manjine koja na izborima dobije najmanje jednog člana vijeća ili predstavnika nacionalne manjine u toj jedinici, ostvaruje pravo na naknadu troškova izborne promidžbe, a ako su članove vijeća odnosno predstavnika nacionalne manjine, kandidirali pripadnici nacionalnih manjina-birači, pravo na naknadu troškova izborne promidžbe ostvarit će vijeće odnosno predstavnik nacionalne manjine koji je izabran.


(HINA, 19. 12. 2018.)