14.12.2017.

U Rumunjskoj usvojena sporna pravosudna reforma

Donji dom rumunjskog parlamenta, kojim dominiraju socijaldemokrati, usvojio je na burnom sastanku u srijedu dva vrlo sporna zakona koji bi prema mišljenju oporbe, mogli suziti neovisnost pravosuđa i oslabiti borbu protiv korupcije.

Nekoliko tjedana tisuće ljudi prosvjeduju svake nedjelje u Rumunjskoj i traže od parlamenta da odustane od tih planova, koje kritiziraju i Bruxelles i Washington.
Oni su ipak usvojeni s 177 glasova za i 79 protiv.
 "Vaš je cilj podrediti pravosuđe", rekao je većini oporbeni zastupnik desnog centra Stelian Ion, a njegov kolega Lucian Stanciu Vizitez je upozorio na početak diktature stranke-države.
Ta dva zakona koje još treba potvrditi senat, smanjuju prava antikorupcijskog tužiteljstva (DNA), koje više neće moći istraživati suce.
"Želimo neovisno pravosuđe", rekao je zastupnik i bivši socijaldemokratski ministar pravosuđa Florin Iordache, koji je prošle zime pokušao ublažiti kazneni zakon i potaknuo neviđene prosvjede.
Zastupnici su također usvojili zakon koji ublažava, ili čak eliminira sankcije zastupnicima i javnim dužnosnicima koji se nađu u sukobu interesa.
U ponedjeljak je Skupina država protiv korupcije (Greco), tijelo Vijeća Europe, objavio da pokreće hitne procjene novog zakonodavstva u Rumunjskoj i Poljskoj.


(HINA, 13. 12. 2017.)