18.07.2024.

U proceduru upućen prijedlog Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina

Vlada je sa sjednice u srijedu Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina radi učinkovitog provođenja sustavnih mjera za unapređenje zemljišne administracije.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić rekao je kako su važećim zakonom propisani postupci koji se odnose na osnivanje i održavanje katastarskog operata. Podsjetio je na program Vlade da se do kraja 2030. dovrši iznimno opsežan posao ažuriranja katastarskih i zemljišnoknjižnih podataka. 

"Najvažnije promjene koje donosi ovaj prijedlog zakona odnose se na odredbe koje propisuju postupak katastarske izmjere, jer je katastarska izmjera temelj za sustavnu obnovu, odnosno osnivanja zemljišnih knjiga, kao i uspostavu novog katastarskog operata, u konačnici Baze zemljišnih podataka", naveo je Šustić.

Prijedlogom zakona detaljnije se propisuju radnje u postupku izrade, pregleda i potvrđivanja geodetskih elaborata, čime se doprinosi pravnoj sigurnosti i zaštiti prava i obveza stranaka u postupcima te su pojednostavljene neke radnje. 

"Utjecat će se na osiguranje suvremenog i učinkovitog sustava zemljišne administracije, koji u konačnici doprinosi povećanju pravne sigurnosti u postupanju s nekretninama, potiče i ubrzava proces ulaganja te poboljšava funkcioniranje tržišta nekretnina", istaknuo je Šustić.

Vlada je u Sabor uputila i konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade RH i Kabineta ministara Ukrajine o suradnji u području protuminskog djelovanja, koji je potpisan u listopadu na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Zagrebu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je cilj daljnji razvoj bilateralne suradnje Hrvatske i Ukrajine, ali i pružanje pomoći Ukrajini u ublažavanju socioekonomskih, sigurnosnih, ekoloških i drugih posljedica eksplozivnih ostataka rata. 

"Hrvatska, koja se sama nakon Domovinskog rata suočila s problemom minski sumnjivog zemljišta, razvila je visoko kvalitetan sustav protuminskog djelovanja, koji je priznat na svjetskoj razini. Dugogodišnja međunarodna suradnja omogućila nam je da prenosimo svoja znanja i tehnologije u protuminskom djelovanju", rekao je.

Negativno mišljenje na dva SDP-ova prijedloga izmjena zakona

Vlada je također dala mišljenje Hrvatskom saboru da ne prihvati izmjene Kaznenog zakona koje predlaže Klub zastupnika SDP-a, kojim se traži brisanje kaznenog djela neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvještajne ili dokazne radnje.

U više navrata smo već govorili kako to kazneno djelo nije usmjereno protiv prava javnosti na informiranje te ne dira u pravo javnosti, objasnio je Ministar pravosuđa Damir Habijan, dodavši kako je uspostavljen odnos pravne ravnoteže između probitaka kaznenog postupka i prava javnosti. 

Vlada Saboru također predlaže da ne prihvati ni izmjene Zakona o provedbi Uredbe Vijeća EU-a koja se tiče Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), a koje također predlaže Klub SDP-a.

Hrvatska, kao i velika većina drugih zemalja članica EU-a koje sudjeluju u mehanizmu pojačane suradnje, prihvatilo zakonodavno rješenje prema kojem glavni državni odvjetnik odlučuje i rješava sukob nadležnosti između nacionalnog tužiteljstva i EPPO-a, objašnjeno je.

Vlada je dala suglasnost Parku prirode Papuk za sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta "Vrata Papuka" ukupne vrijednosti 3.3 milijuna eura. Cilj je ulaganje u ravnomjerniju rasprostranjenost posjetitelja i obnovu infrastrukture kako bi se djelomično rasteretili pojedini dijelovi zaštićenog područja.

(HINA, 17.7.2024.)

Fotografija: Unsplash

Arhiva