02.02.2024.

U petak završava "bijeli štrajk" na sudovima

Upravni odbori udruga sudaca i državnih odvjetnika u četvrtak su odlučili o prekidu "bijelog štrajka", odnosno mjera upozorenja na sudovima, iako se još uvijek nisu izborili za ispunjenje svojih zahtjeva, a pregovori s vladom se nastavljaju sljedeći tjedan.

"Večeras je jednoglasno odlučeno na upravnom odboru UHS-a da sutra završavaju mjere upozorenje", istaknula je u kratkoj izjavi glasnogovornica sudačke udruge Ivana Bilušić.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) su tijekom tzv. mjera upozorenja od 22 siječnja do petka 2. veljače odgodile sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta. 

"Smatramo da smo kroz ove mjere upozorenja uspjeli javnosti ukazati na sve probleme na koje se mi kao sudbena vlast susrećemo, a posebice da naša plaća posljednjih 25 godina ne prati gospodarska kretanja", istaknula je Bilušić. 

Odluka je uslijedila nakon što su predstavnici udruga u četvrtak poslijepodne, na odvojenim sastancima, razgovarali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom.

Bilušić: Intenzivno se pristupa dogovoru

Bilušić je kazala da su s ministarstvom danas imali "ozbiljne razgovore", koji će se nastaviti sljedeći tjedan. "Na tim razgovorima intenzivno se pristupa dogovoru", istaknula je dodajući da se priča o dinamici i pitanjima sadržaja budućeg cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika. 

Zoran Vinković iz udruge državnoodvjetničkih dužnosnika nije nakon sastanka u ministarstvu želio otkriti detalje dok se s rezultatima razgovora ne upoznaju članovi udruge. “Mislim da moramo prvo direktno pitati samo članstvo i obavijestiti ih o tome što je bilo na stolu”, kazao je ranije danas Vinković. 

Doznaje se da će se UHDD priopćenjem oglasiti u petak, nakon što je članstvu u četvrtak na izjašnjavanje poslan prijedlog njihovog upravnog odbora da od 2. veljače prestaju mjere upozorenja u državnim odvjetništvima.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koje im je vlada obećala donijeti do kraja 2023., a kojim bi se u potpunosti uredile plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije. 

Među ostalim, traže i uvođenje indeksacije, za koju je premijer Andrej Plenković početkom tjedna kazao da je "sigurno neće biti u ovom mandatu vlade".

(HINA, 1. 2. 2024.)

Fotografija: Pixabay