04.10.2017.

Svjetski tjedan svemira od 4. do 10. listopada

U povodu obilježavanja Svjetskog tjedna svemira od 4. do 10. listopada, koji se ove godine održava na temu "Istraživanje novih svjetova u svemiru", udruga World Space Week Hrvatska uputila je javni poziv pojedincima, udrugama, školama, muzejima, knjižnicama, fakultetima, javnim ustanovama, tvrtkama i znanstvenim centrima da im se pridruže u realizaciji ove manifestacije u Hrvatskoj.

Na službenoj stanici Svjetskog tjedna svemira trenutno su u Hrvatskoj registrirane 92 aktivnosti, a udruga poziva zainteresirane da ukoliko i sami žele organizirati aktivnosti na temu svemira, da ih registriraju na službenoj stranici www.worldspaceweek.org. Aktivnosti se mogu registrirati do kraja Svjetskog tjedna svemira.
Svjetski tjedan svemira proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1999. godine. Obilježavanje Svjetskog tjedna svemira vodi Vijeće Ujedinjenih naroda za miroljubivo korištenje svemira  (COPUOS) i Ured Ujedinjenih naroda za izvanzemaljske poslove (OOSA) sa sjedištem u Beču.

Partner Ujedinjenih naroda u organizaciji Svjetskog tjedna svemira na globalnoj razini je jedna od najstarijih svjetskih obrazovnih organizacija o svemiru - World Space Week Asocijacija (WSWA), osnovana 1981., koja regrutira i podržava svjetsku mrežu Nacionalnih koordinatora i organizatora događanja vezanih uz tjedan svemira, napominje u priopćenju Danko Kočiš, predsjednik udruge World Space Week Hrvatska te World Space Week nacionalni koordinator za Hrvatsku .

World Space Week Asocijacija ima nacionalne koordinatore u više od 80 država širom svijeta te u suradnji sa UN OOSA određuje temu koja će se obrađivati cijele godine. Za 2017. godinu je preporučena tema „Istraživanje novih svjetova u svemiru“, a odnosi se na istraživanje drugih planeta, mjeseca, asteroida, novih svemirskih pojava kao i dubokog svemira – astronomijom, astrobiologijom, proučavanjem misije Novi Horizonti – New Horizons, rad tvrtke SpaceX, ostavština misije Cassini, rad ostalih svemirskih privatnih tvrtki kao i velikih nacionalnih svemirskih programa – Europske svemirske agencije, NASA-e, Roscosmosa, napredak Google Lunar Xprize natječaja i naših hrvatskih finalista okupljenih u Synergy Moon teamu.

U Planetariju od 4. do 6. listopada popularno-znanstvena predavanja

U tijeku Tjedna svemira od srijede, 4. listopada do petka, 6. listopada u planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla bit će organizirana popularno-znanstvena predavanja "Svemirska era čovječanstva" - prvi i drugi dio te "Upoznajmo svemir
Predavanja "Svemirska era čovječanstva" održat će Ante Radonić. S obzirom da se 4. listopada navršava točno 60 godina otkako smo lansiranjem prvog umjetnog Zemljinog satelita “Sputnik – 1” praktično ušli u svemirsku eru, a do danas je izvedeno više od pet tisuća lansiranja različitih letjelica, na predavanju će biti riječi o nekim povijesnim misijama.
Predavanje "Upoznajmo svemir" održat će voditelj planetarija Zvonimir Drvar, a na predavanju će biti riječi o najvažnijim otkrićima koja su nam pomogla da bolje razumijemo svemir, o zvijezdama i galaksijama te o načinu određivanja udaljenosti do njih.

Ulaz na predavanja je besplatan.


(HINA, 03. 10. 2017.)