22.04.2024.

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu obilježava se svake godine 28. travnja, s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite na radu. U Republici Hrvatskoj, ovaj dan također se obilježava kao Nacionalni dan zaštite na radu od 2007. godine. Ovo obilježavanje ima za svrhu naglasiti važnost osiguranja zdravog i sigurnog radnog okruženja te sprječavanje ozljeda, profesionalnih bolesti i invaliditeta radnika.

Na Metalurškom fakultetu u Sisku u srijedu, 24. travnja 2024. godine, s početkom u 16,00 sati, održat će se predstavljanje knjige prof. dr.sc. Marinka Đ. Učura „Vrela međunarodnog prava sigurnosti i zaštite zdravlja na radu“,  kojoj je odlukom Sveučilišta u Zagrebu dodijeljen status Manualia Universitatis studiorum Zagrabiensis – udžbenika Sveučilišta u Zagrebu.

Profesor Marinko Đ. Učur, ugledni stručnjak iz područja prava sigurnosti i zaštite na radu, nedavno je dobio posebno priznanje za svoj izniman doprinos u promicanju sigurnosti i zdravlja na radu. Dodijeljeno mu je priznanje "Oscar za ostvarene iznimne rezultate u promicanju i unapređenju sigurnosti i zdravlja na radu (životno djelo)" na 22. tradicionalnoj godišnjoj konferenciji "Izazovi za sigurnost i zdravlje na radu 2023." održanoj u Zagrebu.

Knjiga "Vrela međunarodnog prava sigurnosti i zaštite zdravlja na radu", objavljena pod izdavaštvom Sveučilišta u Zagrebu i Libertin nakladom, detaljno obrađuje međunarodno pravo sigurnosti i zaštite zdravlja na radu na 716 stranica. Kroz pregledan i strukturiran sadržaj, čitatelji će dobiti uvid u ključne aspekte ovog područja, uključujući međunarodne norme, prava radnika te zaštitu radnog i životnog okoliša.

Profesor Učur ističe da je cilj pravnih normi naglasiti prava radnika kao temeljna ljudska prava te osigurati njihovu primjenu u svim radnim situacijama kako bi se spriječile ozljede na radu i profesionalne bolesti. Promocija ove knjige pružit će vrijedan uvid u složeno područje zaštite na radu i bit će korisna svima zainteresiranima za ovu temu.

Također, profesor Učur, zajedno sa Cvetanom Kovačem, Anom Šijaković i dr. sc. Ivanom Krišto autor je i knjige „Osnove prava i zakonodavstvo zaštite zdravlja i sigurnosti na radu“ u izdanju Zavoda za istraživanje i razvoj sigurnosti d.o.o., u kojoj na opsežan način prikazuju složenu građu koja obuhvaća osnove prava i zakonodavstvo zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, a koju su autori inovativno obradili i prikazali. Knjiga je namijenjena stručnjacima zaštite na radu, povjerenicima zaštite na radu, poslodavcima i njihovim ovlaštenicima, radnicima, radničkim sindikatima, liječnicima specijalistima medicine rada (i drugima), inspektorima, drugim pojedincima i pravnim osobama, sucima, odvjetnicima, studentima i drugima koji u svojoj djelatnosti primjenjuju pravna pravila o sigurnosti na radu i zaštiti zdravlja na radu.

U današnjem dobu, produženi radni vijek zahtijeva očuvanje zdravlja radnika i osiguranje sigurnih radnih uvjeta tijekom cijelog radnog vijeka. Stoga je važno kontinuirano raditi na unaprjeđenju zaštite na radu kako bi se osiguralo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo svakog radnika.

 

* Prikaz knjige: Marinko Učur, Cvetan Kovač, Ana Šijaković, Ivana Krišto: Osnove prava i zakonodavstvo zaštite zdravlja i sigurnosti na radu
* M. Đ. Učur, I. Krišto, C. Kovač: Opća načela zakonodavstva EU-a o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu

Fotografija: Pixabay