29.03.2021.

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze blizu rekordnih razina

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, pa se STOXX 600 indeks primaknuo najvišoj razini u povijesti jer su ulagači optimistični u vezi oporavka gospodarstava od koronakrize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,10 posto, na 6.746 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 14.804 boda, a pariški CAC 0,30 posto, na 6.005 bodova.

Ulagače je ohrabrio skok cijena dionica na Wall Streetu u petak, zahvaljujući čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili dobitke na tjednoj razini. Pozitivno na tržišta utječe i najava da će predsjednik SAD-a Joe Biden ovoga tjedna predstaviti planove ulaganja u infrastrukturu, što bi moglo ubrzati oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize, koje je već ionako podržano golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

„Očekujemo da će ove godine svjetsko gospodarstvo porasti snažnih 6,4 posto, potaknuto golemim fiskalnim poticajima u SAD-u, što će pozitivno utjecati i na ostatak svijeta”, kaže Christian Keller, ekonomist u Barclaysu.

No, na tržištu postoje i zabrinutosti da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli utjecati na jačanje inflacije u SAD-u. Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli su jutros 1,66 posto, no i dalje su ispod 1,75 posto, nedavno dosegnute najviše razine u 13 mjeseci.

„Rast inflacije idućih mjeseci trebao bi biti prolazan i čini se da su središnje banke spremne zažmiriti na to”, kaže Keller.

Prošloga su tjedna europske burze bile pod pritiskom zbog novoga vala 'zatvaranja' u Europi, među ostalim, u Njemačkoj i Francuskoj, kako bi se suzbio treći val pandemije koronavirusa.

To bi moglo usporiti oporavak najvećih europskih gospodarstava. Tim više što broj novozaraženih koronavirusom i dalje raste u nizu europskih zemalja.

No, jutros su ulagači nešto optimističniji po pitanju oporavka. I na azijskim su burzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,7 posto, na 29.384 boda.

(HINA, 29. 3. 2021.)