13.11.2017.

Sveučilište u Zagrebu domaćin Dunavske rektorske konferencije

Odgovornost sveučilišta u promicanju ciljeva EU-ove strategije za dunavsku regiju (EUSDR) tema je trodnevne godišnje konferencije Dunavske rektorske konferencije (DRC) na kojoj sudjeluju rektori i predstavnici gotovo 70 sveučilišta iz 14 zemalja dunavske regije, a domaćin joj je Sveučilište u Zagrebu.

Konferencija se održava od 8. do 10. studenoga, a u njezinu sklopu u četvrtak navečer u sveučilišnoj Auli priređena je i svečana dodjela nagrada najboljim mladim znanstvenicima u dunavskoj regiji za 2017. - Danubius Young Scientist Award, a jedan od 13 nagrađenih znanstvenika je i doc. dr. Tomislav Capuder s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, priopćilo je zagrebačko Sveučilište. 

Sveučilišta ključna u promicanju suradnje i izgradnji prosperiteta u regiji

Kako je istaknuto, cilj konferencije je unaprjeđenje visokog obrazovanja i suradnje između gotovo 70 sveučilišta u dunavskoj regiji. O tome pak razgovaraju rektori i predstavnici sveučilišta iz 14 zemalja dunavske regije - Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine zajedno s rektorom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Damirom Borasom i predsjednikom DRC-a mag. Friedrichom Faulhammerom.
S tim u vezi navode se riječi rektora Borasa kako je "dunavska makroregionalna razvojna strategija važan alat u jačanju dobrosusjedske suradnje i izgradnji prosperiteta u regiji, a obrazovanje tu ima vrlo važnu ulogu".
Rektor najvećega hrvatskog sveučilišta ponosan je što je Zagreb domaćin tako važne konferencije na kojoj će se razmotriti brojne važne teme vezane uz visoko obrazovanje i pojačati suradnja sveučilišta na konkretnim projektima koji mogu imati važan utjecaj na dunavsku regiju.

Capuder najbolji mladi znanstvenik u Hrvatskoj

Danubius Young Scientist Award - nagrada je koja se jednom godišnje dodjeljuje najboljim mladim znanstvenicima u zemljama dunavske regije koje odabire međunarodni tim stručnjaka i članovi Dunavske rektorske konferencije: direktorica Odjela za znanstvena istraživanja i međunarodnu suradnju Federalnoga ministarstva za obrazovanje i istraživanje Republike Austrije Barbara Weitgruber, zamjenica ravnatelja Zajedničkoga istraživačkoga centra Europske komisije (JRC) Maive Rute i dr. Erhard Busek, predsjedatelj Instituta za Dunavsku regiju i središnju Europu (IDM). Nagrađuje se po jedan znanstvenik, jednom iz svake zemlje dunavske regije, ali Moldavija ove godine nije prijavila svoje kandidate.
Rektor Boras pohvalio je Tomislava Capudera s Fakult za njegov ukupan znanstvenoistraživački rad i doprinos Sveučilištu u Zagrebu. Capuder je docent u Zavodu za visoki napon i energetiku FER-a, a za najboljega mladog znanstvenika iz Hrvatske odabran je između ostalih vrlo vrijednih kandidata na temelju doprinosa u istraživanjima i implementaciji naprednih rješenja u području energetike s posebnim naglaskom na održiva niskougljična rješenja.
Tu se, uz veliki broj visoko citiranih znanstvenih radova, posebno ističe i projekt 3Smart (Smart Buildings – Smart Grid – Smart City), na kojem je FER voditelj međunarodnog tima. Riječ je o jednom je od najvećih projekata Interreg Danube programa, a usmjeren je na integrirana rješenja pametnog upravljanja energetikom zgrada i mreža.
"Ponosan sam što je akademska zajednica prepoznala moj znanstveni rad te mi je iznimna čast primiti ovu vrijednu nagradu", izjavio je laureat Capuder.  Navodi se i kako je istaknuo da je uvijek poticaj kada je trud i rad prepoznat, posebno na međunarodnoj razini, te da je nagrada priznanje za to što sa svojim timom razvija odlična i inovativna rješenja u održivoj niskougljičnoj energetici te ohrabrenje da nastave raditi i budu još bolji. Osim nagrada mladim znanstvenicima, u sklopu konferencije DRC-a dodijeljena je i nagrada Danubius Award koja je ove godine pripala profesoru  Marosu Finki s Tehnološkoga sveučilišta u Slovačkoj.



(HINA, 09.11. 2017.)