16.10.2017.

Suradnjom poljskih vojvodstava i hrvatskih županija do zajedničke Europe bez nejednakosti

Od 11. do 14. listopada u poljskome gradu Torunu održava se 6. forum poljskih i hrvatskih regija koji okuplja predstavnike regionalne samouprave i gospodarstvenike radi razmjene iskustava i buduće suradnje, a u petak je bilo riječi o mogućnostima ravnomjernoga gospodarskog razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave i Europi, bez nejednakosti.

"S obzirom na sve veći broj poljskih turista koji ljeti posjećuju Hrvatsku, pravo je vrijeme za otvaranje rasprave o javno-privatnome partnerstvu. Ono je uobičajena praksa u EU koju, nažalost, poljske jedinice lokalne i područne samouprave nisu uspjele realizirati do kraja. Međutim, smatram da treba inzistirati na njegovu razvijanju", rekao je predsjednik Skupštine Lodzkog vojvodstva Marek Mazur, izvijestili su iz Hrvatske zajednice županija.
Ravnatelj uprave za suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave Banke za državno gospodarstvo Pawel Lisowski istaknuo je da lokalnu i regionalnu samoupravu treba poticati na takvo partnerstvo jer se uz pomoć kapitala poduzetnika može postići gospodarski rast.
U Poljskoj općine i gradovi uspješno rade na razvoju vojvodstava zahvaljujući projektima javno-privatnog partnerstva, rekao je, dodajući da će za lokalne subjekte infrastruktura odrediti daljnji razvoj.

O koridoru Baltik – Jadran 

Uključivanje hrvatskih prometnih pravaca u europske prometne pravce pridonijet će povezivanju poljsko-hrvatskoga gospodarstva i infrastrukture. S tim u vezi bilo je riječi o prometnom koridoru Baltik – Jadran, koji bi, osim integralne prometne povezanosti, trebao omogućiti i najkraći put između luka Szczecina i Rijeke.
Svakim se susretom poljskih vojvodstava i hrvatskih županija otvaraju nova pitanja, ali i prilike jedinicama regionalne samouprave da utječu na političke i gospodarske procese koji vode zajedničkoj Europi bez nejednakosti.
Forum se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, poljskog Ministarstva razvoja, Hrvatskoga sabora, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore.
Organizatori su Savez vojvodstava Republike Poljske, Hrvatska zajednica županija, Ured čelnika Kujawsko-pomorskog vojvodstva i Veleposlanstvo Hrvatske u Republici Poljskoj.



(HINA, 13. 10. 2017.)