11.06.2024.

Suradnja na sigurnijem online okruženju za djecu i mlade

CARNET i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu potpisali su u ponedjeljak sporazum o suradnji na stvaranju sigurnijeg online okruženja za djecu i mlade, a njegovo potpisivanje važan je korak i prema jačanju zajedničkih aktivnosti u području prevencije zlostavljanja i nestanka djece.

Ovim sporazumom počinje nova era suradnje u cilju povećanja sigurnosti djece na internetu i edukacije mladih o sigurnom korištenju tehnologije, priopćeno je iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

U sklopu suradnje, CARNET će pružiti tehničku podršku i resurse Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, dok će Centar koristiti svoje dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i mladima kako bi zajedno s CARNET-om razvio inovativne edukativne programe i inicijative.

"Potpisivanje sporazuma predstavlja veliki korak u povezivanju svih ključnih dionika koji imaju važnu i odgovornu ulogu u odgoju i obrazovanju djece i mladih. Međusobnim povezivanjem i razmjenom iskustava možemo brže i inovativnije odgovoriti na sve izazove koje nam budućnost donosi u pogledu stvaranja sigurnijeg digitalnog okruženja za djecu“, istaknuo je osnivač i voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

Osnažiti djecu i mlade za sigurnu i odgovornu uporabu interneta te podržati roditelje i nastavnike

Ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz rekao je da potpisivanje Sporazuma predstavlja ključan korak u misiji osiguravanja sigurnog online okruženja za mlade jer sigurnost na internetu nije samo individualna odgovornost, već i zajednička obveza.

Cilj ove suradnje je osnažiti djecu i mlade znanjem i alatima potrebnim za sigurnu i odgovornu uporabu interneta, kao i podržati roditelje i nastavnike u njihovim naporima da zaštite djecu od različitih opasnosti koje se mogu pojaviti online.

Savjetovalište Centra za sigurniji internet otvoreno je u ožujku ove godine, a od 2015. Centar je član i međunarodne organizacije Insafe koja koordinira radom Helpline besplatne savjetodavne linije centara za sigurniji internet diljem EU. 

Savjetodavna linija 0800 606 606 je namijenjena roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima, djelatnicima u sustavu socijalne skrbi i djeci za poteškoće koje su povezane s digitalnim svijetom.  Uz savjetodavnu liniju Centar vodi i Hotline za prijavu ilegalnog sadržaja.

(HINA, 10. 6. 2024.)

Fotografija: Pixabay