18.10.2017.

Summit EU-a prvi u nizu brojnih sastanaka na kojima se traži novi model funkcioniranja Unije

Čelnici zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupit će se u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu, prvom u nizu od 13 sastanaka na vrhu koji će se održati u sljedećih godinu i pol na kojima će se pokušati pronaći novi model funkcioniranja EU-a nakon izlaska Velike Britanije.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk objavio je uoči summita ambiciozan program za razdoblje do sredine 2019. godine. Program predviđa ukupno 13 summita, što redovnih u Bruxellesu, što neformalnih u državama koje će obnašati rotirajuće predsjedništvo. Tako je, među inim, predviđen summit o zapadnom Balkanu u svibnju sljedeće godine u Sofiji, u rujnu u Beču o unutarnjoj sigurnosti, a u svibnju 2019. u rumunjskom Sibiuu razgovorat će se o provedbi tzv. liderske agende, koju Tusk predlaže.
Tusk je pripremio "lidersku agendu" u konzultacijama sa svim čelnicima zemalja članica u  posljednja dva tjedna.
Tusk predlaže da se Europsko vijeće, koje čini čelnici zemalja članica, sastaju češće kako bi pokušali riješiti pitanja oko kojih nema pomaka u Vijeću EU-a, to jest na ministarskoj razini. 

"Cilj liderske agende je naći izlaz kada dođe do zastoja. Ako prva rasprava ne uspije, trebat ćemo odlučiti hoćemo li još jednom pokušati riješiti problem ili će jedini put naprijed biti pojačana suradnja zemalja koje to žele, kao što je predviđeno ugovorima", kaže se u Tuskovom pozivnom pismu čelnicima zemalja članica.

Tusk predlaže i promjenu metode rada tako da se umjesto tradicionalnog traženja konsenzusa razgovara o pitanjima oko kojih postoji neslaganje.Rasprave na summitima temeljile bi se na bilješkama koje će Tuskov ured prije sastanaka dostaviti državama članicama, a u kojima su pobrojane sve razlike i opisani razmjeri neslaganja oko pojedinih pitanja među državama članica.Polazna pretpostavka Tuskova prijedloga jest da se uvijek pokuša postići dogovor svih 27, odnosno 28 članica dok je Velika Britanija unutra, a kada to nije moguće da se koristi mehanizam pojačane suradnje.

Tusk inzistira na jedinstvu država članica, ali ono ne smije biti "izlika za stagnaciju", kao što ni "ambicije ne smiju voditi u podjele".

"Prije svega, vrlo sam zadovoljan zbog vaše spremnosti da ubrzamo naš rad i prevladamo osjećaj bespomoćnosti, kada politički interesi ili birokratska inercija stoje na putu. Da bi to uspjelo, predložit ću da našim raspravama pristupamo više politički i, kada je to potrebno, održimo više sastanaka. Izravno uključivanje u politički osjetljiva pitanja i postizanje stvarnog napretka zahtijevat će vašu prethodnu spremnost za prevladavanje zastoja u Vijeću ministara.  Dokazali smo i ranije da tako možemo djelovati, primjerice po pitanju antidampinških mjera koje su sada već dogovorene s Europskim parlamentom. Imajući to na umu, predložit ću niz rasprava kako bismo presjekli gordijski čvor u najosjetljivijim pitanjima poput migracija ili reforme Ekonomske i monetarne unije", kaže Tusk u svom pismu.

Summit počinje u četvrtak u formatu 28 država članica. Najprije će estonski premijer, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a, Juri Ratas izvijestiti svoje kolege o provedbi ranijih zaključaka. Zatim slijedi rasprava o migracijama, s naglaskom na pitanje financijskih sredstava koja su potrebna za smanjivanje priljeva migranata iz Afrike.Čelnici će također usvojiti zaključke o digitalnoj Europi, na temelju rasprave koja je o tome vođena na summitu u Tallinu krajem rujna.
Bit će riječi i o jačanju suradnje u području obrane i sigurnosti.Tijekom radne večere razgovarat će se o sjevernoj Koreji, odnosima s Turskom, situaciji oko Irana te o pregovorima o trgovini, o čemu će govoriti francuski predsjednik Emmanuel Macron.Britanska premijerka Theresa May također će iznijeti svoje poglede na dosadašnji tijek pregovora o Brexitu.U petak ujutro, na neformalnom doručku razgovarat će se o predloženoj liderskoj agendi.
Nakon toga sastaje se Europsko vijeće u formatu 27 članica, bez Velike Britanije, koje će razgovarati o Brexitu. Estonski premijer Ratas izvijestit će kolege o raspravi na ministarskoj razini o premještanju dviju europskih agencija iz Londona, o čemu će odluka biti donesena 20. studenoga na sastanku Vijeća za opće poslove.
Premijer Plenković će prije summita sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP), a na marginama toga sastanka predviđen je njegov bileteralni polusatni sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junkcerom.
 

(HINA, 18. 10. 2017.)