24.10.2017.

SUH traži uključivanje predstavnika umirovljenika u izradu Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zatražio je u utorak od ministra zdravstva Milana Kujundžića da u radnu skupinu za izradu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti uključi i predstavnike SUH-a i Matice umirovljenika Hrvatske (MUH), kao predstavnike najveće skupine korisnika usluga zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Iz SUH-a u otvorenom pismu ministru navode kako su te dvije najveće umirovljeničke udruge očekivale da će umirovljenici i starije osobe, kao najranjivija skupina korisnika zdravstvene zaštite, biti uključivani u radnu skupinu za finalizaciju prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.
"Javno zahtijevamo da naši predstavnici budu uključeni, osobito stoga što je riječ o reformskim nakanama ukidanja koncesija i privatizacije cjelokupne primarne zdravstvene zaštite, ljekarništva, laboratorija, njege u kući, fizioterapije itd. Ne možemo prihvatiti da nas isključujete iz presudnih pitanja budućnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kada se uvode 'ordinacije' privatnika, čiji bi vlasnici umjesto županijama zahtjev za odobravanje privatne prakse podnosili Ministarstvu zdravstva, a osiromašeni umirovljenici ostali bez javnog zdravstva", navodi u pismu predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.


(HINA, 24. 10. 2017.)