05.01.2023.

Stupila na snagu nova izmjena Zakona o obveznim odnosima

Od 1. siječnja 2023. na snazi je izmjena Zakona o obveznim odnosima u dijelu koji se odnosi na broj postotnih poena koje se dodaju ne referentnu stopu pri određivanju zatezne kamate

Članak 29. stavak 2. Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 35/05, 41/08, 125/11, 78/15, 29/18, 126/21 i 114/22)  izmijenjen je Uredbom Vlade Republike Hrvatske (Nar. nov., br. 156/22), tako da se od 1. siječnja 2023. stopa zateznih kamata na odnose koji nisu vezani uz trgovačke ugovore i ugovore između trgovca i osoba javnog prava određuje, za svako polugodište, uvećanjem kamatne stope koju je Europska središnja banka primijenila na svoje posljednje glavne operacije refinanciranja koje je obavila prije prvog kalendarskog dana tekućeg polugodišta za tri postotna poena, umjesto dosadašnjih pet postotnih poena.

Zakonom o izmjenama Zakona o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 114/22) izmijenjena je odredba stavka 2. članka 29., kojom je propisana referentna stopa za izračun visine stope zateznih kamata u odnosima iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovca i osobe javnog prava te ostalim odnosima te je kao referentna stopa propisana kamatna stopa koju je Europska središnja banka primijenila na svoje posljednje glavne operacije refinanciranja. Navedena izmjena bila je uvjetovana usklađivanjem Zakona o obveznim odnosima s uređenjem propisanim prenesenom Direktivom 2011/7/EU, koja propisuje takvo uređenje za države članice EU-a čija je valuta euro. Iz istog razloga, broj postotnih poena koji se dodaju na referentu stopu u odnosima iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovca i osobe javnog prava izmijenjen je iz pet u osam. Za ostale odnose broj postotnih poena koji se dodaju na referentnu stopu navedenim Zakonom izmijenjen je iz tri u pet, kako bi se održala postojeća razlika u visini kamatnih stopa propisanih za odnose iz trgovačkih ugovora i ugovora između trgovaca i osobe javnog prava te ostalih odnosa.

Fotografija: Pixabay

Arhiva