22.03.2024.

Studentski centar u Varaždinu uvodi digitalno potpisivanje ugovora i iksice

Studentski centar u Varaždinu prvi u Hrvatskoj uvodi digitalno potpisivanje ugovora i digitalne iksice uz e-Osobnu i Certilia mobileID aplikaciju, a ravnatelj Nenad Milijaš u četvrtak je istaknuo da je riječ o značajnom poboljšanju kvalitete studentskog života.

Po njegovim riječima, čim je država stvorila pravni okvir i tehničke pretpostavke kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i MUP, Studentski je centar u suradnji s AKD-om i Srcem omogućio svojim studentima da iskoriste nove funkcionalnosti koje im se nude.

„Prva je studentima jako bitna, to je elektroničko potpisivanje studentskih ugovora. Nema više potrebe za dolaskom na šalter, dovoljno je da student ima mobitel, aktiviranu Certiliju, novu osobnu iskaznicu i iksicu, i može potpisati studentski ugovor preko mobitela, isto tako i poslodavac i mi kao posrednici”, objasnio je Milijaš.

Druga je mogućnost koju će studenti još češće koristiti kako bi se smanjile gužve u studentskom restoranu, da kod identifikacije neće trebati vaditi iksicu, već će samo trebati prisloniti mobitel. 

„To studenti već duže traže. Sad ćemo mobitelom koji u sebi ima učitanu Certiliju te učitane kartice, od osobne do iksice, moći sutra otvarati i studentske domove. To je cilj – da jedna kartica može poslužiti za sve”, istaknuo je Milijaš.

Zamjenica direktorice Sektora prodaje u Agenciji za komercijalnu djelatnost Jurija Uvanović poručuje kako je mobilna aplikacija Certilija budućnost digitalnog identiteta,  s njom će hrvatski građani pristupati raznim e-uslugama koja im je država omogućila putem portala e-Građani s visokom razinom sigurnosti. 

„Digitalizacijom studentske iskaznice omogućilo se studentima da mogu koristiti sve prednosti i pogodnosti koje digitalni pristup pruža, da mogu pratiti svoje statuse na visokim učilištima, provjeravati statuse svojih ostvarenih prava i statuse subvencije i njihovu potrošnju”, istaknula je Uvanović.

Studenti imaju priliku aktivirati svoju e-Osobnu do 22. ožujka, od 9 do 13 sati, u prostorijama Student servisa na adresi Ulica kralja Petra Krešimira IV. 42, na mobilnom kiosku AKD-a, a Milijaš je najavio da će u slučaju potrebe produžiti termin.

(HINA, 21.3.2024.)

Fotografija: Pixabay