06.05.2022.

Stanovnicima manjih mjesta i otoka uskoro dostupniji javni bilježnici

Hrvatski sabor idućeg će tjedna glasovati o izmjenama i dopunama Zakona o javnom bilježništvu kojima bi usluge javnih bilježnika trebale postati dostupnije stanovnicima manjih mjesta i otoka, izvijestio je u četvrtak ured Pučke pravobraniteljice.

Predviđeno je da u mjestima u kojima nije opravdano imenovati javne bilježnike, zbog malog broja stanovnika i manje razvijenog gospodarskog i pravnog prometa, njihova dostupnost ipak bude osigurana na način da Ministarstvo pravosuđa i uprave odredi koji će javni bilježnik i po kojem rasporedu održavati uredovne dane.

Tako se više ne bi trebalo događati da stanovnicima manjih mjesta i otoka godinama nije dostupna ova javna usluga, potrebna u cijelom nizu životnih situacija – kod pripreme oporuke, ostavinskih rasprava, sklapanja ugovora o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju, ali i kupovine automobila ili nekretnine, ovjere dokumenata i drugih.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter izjavila je da su dugo zagovarali rješenje ovog problema te se nada se da će ga Hrvatski sabor izglasati, ali i da će nakon toga zaživjeti u praksi.

"Iako je bio dugotrajan put od trenutka kad smo dobili prve informacije o ovom problemu i na temelju njih otvorili predmet pa do trenutka kad je ova novina ušla u konačni prijedlog zakona - pozitivno je što je konačno došlo do konkretnih, i to zakonskih pomaka, što znači da je rješenje sustavno i da obuhvaća čitavu Hrvatsku", istaknula je pravobraniteljica.

"Ovaj primjer ističemo jer je Konačni prijedlog Zakona upravo sada u saborskoj proceduri i vjerujem da će ohrabriti i druge građane da reagiraju kad je u pitanju zaštita njihovih prava, posebno one koji žive u manje razvijenim i prostorno udaljenijim područjima, a nas će svakako motivirati da ostanemo uporni u zagovaranju provedbe naših preporuka", zaključila je u priopćenju pučka pravobraniteljica.

(HINA, 5. 5. 2022.)

Arhiva