14.06.2024.

Središnja pismohrana zemljišnih knjiga u Gospiću

Izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru, želi se osigurati veća ažurnost zemljišnih knjiga, a regulira se i trajno čuvanje i pohrana zemljišnih knjiga u Središnjoj pismohrani zemljišnih knjiga u Gospiću.

Uspostava središnje pismohrane zemljišnih knjiga u Gospiću planirana je tijekom ove godine, a financira se iz Projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije te će se u nju smjestiti sve ručno vođene zemljišne knjige kao i zbirke isprava u RH.

Izmjenama zakona proširuje se krug ovlaštenika kojima se omogućuje pristup i pretraga podacima zemljišne knjige po imenu, prezimenu, nazivu i OIB-u, i to na upravna tijela županija odnosno Grada Zagreba, a odnose se na pružanje besplatne pravne pomoći, odvjetnike i javne bilježnike.

Trenutačno je pristup dopušten tijelima sudbene vlasti i državnim odvjetništvima, Ministarstvu financija i Hrvatskom zavodu za socijalni rad.

Propisuje se i da sve isprave koje se podnose na upis u zemljišnu knjigu moraju biti u elektroničkom obliku ili ispisana na elektroničkom odnosno mehaničkom uređaju.

Proširuje se ovlast javnog bilježnika da odbije podnošenje prijedloga za upis kada se pojavi sumnja u vjerodostojnost isprave.

Odluka o izradi operativnih programa nacionalnih manjina

Vlada je donijela i odluku o izradi operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2024. – 2028. Ti će programi odrediti mehanizme osiguranja zaštite prava nacionalnih manjina te podrške djelovanju njihovih tijela, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i drugim posebnim propisima.

U pripremu operativnih programa, ovisno koju nacionalnu manjinu zastupaju, bit će uključeni i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru koji u roku od 15 dana od stupanja na snagu odluke trebaju dostaviti prijedloge programskih aktivnosti Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Operativni programi nastavak su kontinuiranog rada Vlada odnosno unaprjeđivanja postojeće razine zaštite prava nacionalnih manjina, rekla je državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović.

S obzirom na izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, Vlada je danas usvojila sedam uredbi o unutarnjem ustrojstvu koje se odnose na šest ministarstva kod kojih se promijenio djelokrug rada te na Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a donesena je i odluka o imenovanju članova Vladinih stalnih radnih tijela (šest koordinacija i dvije komisije).

(HINA, 13. 6. 2024.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva