04.02.2020.

Sporazum o suradnji županije s visokoškolskim ustanovama

Sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji potpisali su u ponedjeljak u Vukovaru Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, a temelji se na razvijanju poslovne suradnje u odabranom nizu znanstveno-razvojnih i stručnih područja.

Ravnatelj Razvojne agencije Ilija Cota kazao je kako je županija u procesu izrade nove strategije razvoja za razdoblje 2021.-2027., a u taj proces nije htjela ići bez suradnje s visokoobrazovanim ustanovama te javnim i privatnim sektorom.
"Bez znanosti i naših fakulteta ne bi bilo ozbiljno raditi novu razvojnu strategiju županije i razvijati strateške projekte za novu financijsku perspektivu", poručio je Cota.
Naveo je kako agencija trenutno radi ili pruža stručnu pomoć na 69 projekata ukupne vrijednosti skoro 700 milijuna kuna, a s nekim fakultetima već radi na konkretnim projektima poput stjecanja stručne prakse studenata završnih godina studija Ekonomskog fakulteta Osijek. 
Župan Božo Galić pozdravio je suradnju županijskih vlasti i visokoobrazovnih ustanova, ističući kako se u županiji trude u sinergiji s tvrtkama i lokalnim jedinicama obrazovati studente za poznate poslodavce.
"Zadnjih nekoliko godina smo ustrojili nove studije, među kojima i Diplomski studij automobilskog računalstva i komunikacije koji sada izvodimo i na engleskom jeziku i koji je upravo nastao u suradnji sa šest tvrtki od kojih su neke došle u Osijek i ovo područje i koje zapošljavaju naše studente", kazao je dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Drago Žagar.
Potpisnici Sporazuma su Razvojna agencija i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, a supotpisnici osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet, Pravni, Ekonomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, te Europska poslovna škola Zagreb.

(HINA, 3. 2. 2020.)