29.06.2023.

Širi se krug obveznika izjave o fiskalnoj odgovornosti

Saborski zastupnici uglavnom su pozitivnima u srijedu ocijenili zakonske izmjene o proširenju obveznika davanja izjave o fiskalnoj odgovornosti na sve pravne osobe od posebnog interesa za Hrvatsku, koje Vlada utvrđuje odlukom, a što uključuje i tvrtku Ina.

"To je ukupno 36 društava, a novi obveznici postaju primjerice ACI, Croatia Airlines, HABOR, HPB, Janaf te Ina”, kazao je državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan predstavljajući izmjene Zakona o fiskalnoj odgovornosti, kojima se zakon usklađuje s EU direktivama.

Obveznici postaju sva trgovačka društva u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinica lokalne samouprave, društva u portfelju CERP-a gdje Republika Hrvatska ima većinski udio kao što su primjerice Agroduhan, Borovo ali i 100 postotni udjel kao što su ZTC, Plinacro i drugi.

Osim toga, dodao je Župan, tvrtke kćeri, kao što su Gradska plinara, Zagrebačke ceste i Čistoća biti će obvezni predati izjavu Zagrebačkom holdingu kao svom osnivaču.

Čelnik izjavom potvrđuje zakonito, namjensko i svrhovito korištenje sredstava te učinkovito i djelotvorno funkcioniranje sustava unutarnjih kontrola u okviru proračunom odnosno financijskim planom utvrđenih sredstava.

Izmjenama zakona proširuju se i zadaće Povjerenstva za fiskalnu politiku.

„U tijeku je natječaj za zapošljavanje u Povjerenstvu za fiskalnu politiku”, odgovorio je  Župan na zabrinutost Željka Pavića (Socijaldemokrati) oko toga hoće li to povjerenstvo imati dovoljno ljudskih kapaciteta.

Boris Lalovac (SDP) pohvalio je Ministarstvo financija koje je usvojilo određene prijedloge i što se širi krug obveznika izjave o fiskalnoj odgovornosti.

Katarina Peović (RF) ocijenila je pak da se predloženim zakonom dodatno konsolidira neoliberalni institucionalizirani okvir, dodatno ograničava mogućnost vođenja fiskalne i monetarne politike, te učvršćuje podređenost domaćih vlasti odlukama Europske komisije.

(HINA, 28. 6. 2023.)

Fotografija: Pixabay