26.04.2018.

Saborsko izaslanstvo na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini (PS) Vijeća Europe sudjeluje u Strasborugu na proljetnom zasjedanju, a neke od tema su optužbe za korupciju unutar PS, Kopenhaška deklaracija, klimatske promjene, hibridni ratovi, zaštita migranata, stanje u Siriji, priopćila je u srijedu Saborska služba za odnose s javnošću.

Tijekom zasjedanja raspravljat će se, u okviru hitnih rasprava, o izvješću koje je sastavilo neovisno istraživačko tijelo o optužbama za korupciju unutar Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.
Druga važna tema je Kopenhaška deklaracija koja se bavi pitanjem reforme  europskoga sustava zaštite ljudskih prava, a države članice Vijeća Europe prihvatile su je 13. travnja.
Članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe koji sudjeluju na zasjedanju od 23. do 27. travnja su Sanja Putica, Goran Beus Richembergh, Domagoj Hajduković, Davor Ivo Stier i Sabina Glasovac.
U okviru rasprave o tekućim pitanjima članovi Skupštine raspravljat će o europskoj ulozi u mirovnim inicijativama u Siriji.
Na dnevnom redu Skupštine su i rasprave o odstupanjima od Europske konvencije o ljudskim pravima prilikom izvanrednih stanja, klimatskim promjenama i provedbi Pariškog sporazuma.
Teme su i sprječavanje financiranja terorističkih skupina, status novinara u Europi i zaštita profesionalnog integriteta.
Također su u raspravu uvrštena prava i humanitarne potrebe raseljenih osoba u Europi, zatim stanje u Libiji te pravni izazovi vezani uz hibridne ratove, navodi se.
Rasprava će se se voditi i o borbi protiv organiziranog kriminala, tuberkulozi otpornoj na lijekove te o zaštiti i integraciji djece migranata putem obveznog obrazovanja.


(HINA, 25. 04. 2018.)