19.04.2023.

Sabor u srijedu o većim kaznama za prekršaje protiv javnog reda i mira

Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti Vladin prijedlog izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je izazvao veliku pozornost javnosti te o prijedlogu da se od 1. srpnja povećaju „povlaštene“ mirovine.

Izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, predviđa se drastično povećanje kazni. Tako bi se one za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, kretale od 700 do 4000 eura.

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne bi iznosile od 300 do 2000 eura.

U iznosima od 200 do 1000 eura, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.

Kazne za prekršaje treba prilagoditi sadašnjem vremenu, ali i povećati njihov odvraćajući učinak, zaključila je Vlada i predložila izmijeniti aktualni zakon.

Vlada je predvidjela da se zakon donese u hitnoj proceduri, no Sabor to prošlog tjedna, zbog manjkavog kvoruma i protivljenja oporbe, nije uspio izglasovati, pa će glasovanje ponoviti u srijedu.

Od srpnja veće 'povlaštene' mirovine

Od 1. srpnja ove godine oko 96.000 umirovljenika koji su mirovine ostvarili po posebnim propisima dobit će više mirovine, a to će se uvećanje od 1. siječnja 2024. udvostručiti.

Predviđaju to zakonske izmjene kojima se predlaže ukidanje 10-postotnog smanjenja povlaštenih mirovina, uvedeno u vrijeme krize 2010. godine. Tog umanjenja bili su pošteđeni jedino hrvatski ratni vojni invalidi i djeca poginulih branitelja bez oba roditelja, rudari iz Istarskih ugljenokopa i oni koji su bili profesionalno izloženi azbestu.

“Nakon više od 12 godina, predlaže se ukidanje te krizne mjere. Naša procjena je da je njome obuhvaćeno 96.343 korisnika mirovine”, istaknuo je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić.

Hrvatski sabor će ovaj tjedan raspraviti kako su se koristili europski strukturni i investicijski fondovi i pretpristupni programi pomoći EU u 2021. i prvoj polovici prošle godine.

Zastupnici će svoje mišljenje reći i o godišnjim izvješćima o obrani za 2021. i 2020. godinu.

U petak će raspraviti dva oporbena prijedloga: Mire Bulja (Most) o zabrani glifosata (sredstva za suzbijanje korova) i Anke Mrak Taritaš (Glas) o rezoluciji o klimatskoj i okolišnoj krizi. Tjedni rad Sabor će zaključiti glasovanjem o raspravljenim zakonima.

 

(HINA, 18. 4. 2023.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva