23.02.2021.

Sabor u srijedu o otocima i državnom proračunu

Hrvatski sabor u srijedu će raspraviti izmjene Zakona o otocima kojima se u taj zakon prenosi Vladina Uredba o subvencioniranju vode za ljudsku potrošnju po otočaninu.

Prema toj Uredbi, količina vode po otočaninu po subvencioniranoj cijeni povećala se s 45 na 85 metara kubičnih na na godinu, a pravo na državnu potporu do najviše 50 posto troška prijevoza isporučene vode imaju i fizičke i pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost u naseljima bez priključka na javnu vodoopskrbu.

Sabor će raspraviti i izvješće o izvršenju državnog proračuna za 2019. te izvješće o obavljenoj reviziji Državnog ureda za reviziju tog izvješća.

Ukupni prihodi državnog proračuna u 2019. iznosili su 139,9 milijarda kuna, a realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 2,9 posto. Prošle godine nastavljena su pozitivna kretanja ekonomske aktivnosti koja je počela 2015., nakon šestogodišnje recesije.

Ovaj tjedan Sabor će raspraviti osam točaka s dnevnog reda, među kojima u četvrtak i dva oporbena prijedloga: Mostov da se ukinu obvezne članarine u Hrvatskoj obrtničkoj komori i SDP-ov da se kazneno djelo spolnog uznemiravanja goni po službenoj dužnosti umjesto po prijavi u roku od tri mjeseca.

Nakon što su to predložili za Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), iz Mosta sada predlažu ukidanje obvezne članarine i u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK).

Klub HDZ-a najavio je da će u dogovoru s koalicijskim partnerima, kao i u slučaju HGK, zaključkom zadužiti Vladu da najkasnije do 15. srpnja dostave Saboru prijedlog reforme HOK-a ocjenjujući prijedlog Mosta neozbiljnim.

HDZ smatra da SDP-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona nije cjelovit te najavljuje za drugi kvartal cjelovite izmjene kojima bi se oštrije i na drugačiji način sankcioniralo spolno uznemiravanje.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je da tim izmjenama žele prijeći s riječi na djela jer smatraju da nije dovoljno nasilje i uznemiravanje osuditi i dati potporu žrtvama, nego treba osigurati da počinitelji budu kažnjeni i jačim procesuiranjem kaznenog djela osigurati da se smanji broj slučajeva.

Za kraj tjedna, u petak predviđena je rasprava o dva zakona iz sektora Ministarstva poljoprivrede kojima se jača službena kontrola, zakon o kontroli hrane, hrane za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja, te izmjene Zakona o veterinarstvu.

(HINA, 23. 2. 2021.)