28.06.2023.

Sabor u srijedu glasuje o zakonima o osobnoj asistenciji i socijalnoj skrbi

Hrvatski sabor u srijedu će početi glasovanjem o raspravljenim prijedlozima zakona među kojima su i konačni prijedlog zakona o osobnoj asistenciji, izmjene Zakona o socijalnoj skrbi te Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Konačnim prijedlog zakona o osobnoj asistenciji broj korisnika usluge osobne asistencije povećat će se sa sadašnjih oko 4000 na više od 15 tisuća, povećava se broj sati s korisnicima te broj pružatelja usluga. Povećati će se i broj roditelja njegovatelja čija djeca će imati pravo na osobnog asistenta, sa sadašnjih 570 na više od 2000. Raste i cijena rada osobnih asistenata s 54 na 82 kune na sat. 

Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi se, među ostalim, proširuje krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja. To pravo se, prema prijedlogu, proširuje na osobe s poremećajem autističnog spektra četvrtog stupnja. 

Izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika utvrđuje se nova, 13 posto veća osnovica za izračun njihovih plaća. Osnovica bi se tako povećala sa 625,20 eura na 706,50 eura bruto. Izmjenama zakona predlaže se i povećanje koeficijenta za izračun plaća sudaca prvostupanjskih sudova (općinski, trgovački i upravni sudovi) te zamjenika općinskih državnih odvjetnika s 3,54 poveća na 4,21.

Zastupnici će u srijedu raspraviti i konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Njime se predlaže uključivanje čelnika svih pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku na popis obveznika sastavljanja izvještaja o fiskalnoj odgovornosti, što uključuje i Inu. 

Zastupnici će raspraviti i listu kandidata za izbor četiri člana Programskog vijeća HRT-a, a koju je predsjedniku Hrvatskog sabora dostavio saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije.

Odbor za medije prihvatio je listu za izbor četiri člana Programskog vijeća na kojoj su Josip Čerina, Lidija Gašparović, Marko Gregur, Danijel Labaš, Antonija Petričušić, Rajko Stilinović i Luka Šuput, a odluku o izboru donijet će saborski zastupnici na plenarnoj sjednici.

U četvrtak će zastupnici raspraviti godišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. u kojem se navodi da su ukupni prihodi državnog proračuna u 2022. godini ostvareni su u iznosu od 171,7 milijardi kuna, što je na razini plana, dok su u usporedbi s prethodnom godinom povećani za 11,5 posto.

Porezni prihodi tijekom 2022. godine prikupljeni su u iznosu od 97,9 milijardi kuna, što je povećanje od 17 posto više. Izvršenje ukupnih rashoda državnog proračuna u 2022. godini iznosilo je 175,1 milijardu kuna, što čini 94,8 posto planiranih rashoda za 2022. godinu. 

Zastupnici će raspravljati i o inicijativi SDP-a i Možemo za osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje odgovornosti za otkrivanje osobnih podataka građana od strane agencija za naplatu potraživanja. Također će raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je predložio Mostov Miro Bulj.

Izmjenama zakona Bulj želi onemogućiti prodaju poljoprivrednog zemljišta stranim fizičkim i pravnim osobama kako bi se u hrvatskom vlasništvu očuvao jedan od najvažnijih resursa - poljoprivredno zemljište.

U petak će zastupnici raspraviti prijedlog odluke o imenovanju i prestanku mandata članova Nacionalnog zdravstvenog vijeća te prijedlog odluke o osnivanju Odbora za Nagradu
za promicanje prava djeteta, koja se dodjeljuje za iznimna postignuća u zaštiti dobrobiti, prava i interesa djece.

Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport u taj Odbor predložio je Josipa Šestaka, Maju Pavlović, Anju Šovagović Despot, Anu Alapić te Antu Čaljkušića. 

(HINA, 27. 6. 2023.)

Fotografija: Novi informator