28.06.2022.

Sabor u srijeda nastavlja rad raspravom o DSV-u i DOV-u

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o Državnom sudbenom vijeću i Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću kojima je namjera osigurati kvalitetniji rada oba Vijeća, unaprijediti postupak imenovanja pravosudnih dužnosnika te povećati njihovu odgovornost.

Državnoodvjetničko i Sudbeno vijeće su dva važna tijela koja odlučuju o imenovanju i razrješenju pravosudnih dužnosnika, a ovim zakonskim promjenama dodatno će se osigurati da pravosudni sustav bude efikasniji, kvalitetniji i odgovorniji, poručio je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Novina u Zakonu o Državnoodvjetničkom vijeću, je propisivanje umanjenja obveza u obavljanju državnoodvjetničke dužnosti za zamjenike državnih odvjetnika koji su članovi Vijeća, i to za predsjednika za 75 posto a za članove za 20 posto. Navedeno bi trebalo omogućiti učinkovitiji rad Vijeća.

Dodatno se uređuje i postupak utvrđenja okolnosti prestanka dužnosti i razrješenja državnog odvjetnika te pitanja vezana uz plan popunjavanja slobodnih mjesta zamjenika državnih odvjetnika i njihovih premještaja.

Uvodi se više različitih novčanih kazni u stegovnim postupcima koji se vode protiv zamjenika državnih odvjetnika, uvodi se mogućnost uvjetne osude te njezinog opoziva, a uskrata suglasnosti za provedbu sigurnosne provjere predloženim izmjenama postati će osnova za razrješenje dužnosti zamjenika državnog odvjetnika.

Izmjenama Zakona o Državnom sudbenom vijeću zastara zbog nepoduzimanja radnji u postupku, bez opravdanog razloga, jasno se utvrđuje kao stegovno djelo neurednog obnašanja dužnosti. Revidiraju se i odredbe o postupcima imenovanja sudaca i preciziraju uvjeti za imenovanje te dodatno uređuje institut premještaja.

Utvrđuje se i koliko odluka sudac mora poduzeti u određenoj godini da bi ispunio normu. "Do sada je bilo propisano da mora ispuniti 80 posto norme, a sada je to sto posto, kako bi se povećala učinkovitost sudova", rekao je ministar.

U četvrtak zastupnici će raspravljati o izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama kojim će se osigurati digitalizacija čitavog postupka vođenja zemljišnih knjiga. Prijedlozi za upis u zemljišnu knjigu ubuduće će se podnositi isključivo elektroničkim putem.

Zastupnici će izreći i svoje mišljenje o prijedlogu Odbora za unutarnju politiku i nacionalu sigurnost o imenovanju predsjednika i šest članova Vijeća za građanki nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija.

Raspraviti će i prijedlog saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se Borisu Miloševiću (SDSS) skine imunitet što je zatražilo Državno odvjetništvo radi vođenje kaznenog postupka zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Za petak je predviđeno izjašnjavanje o amandmanima, rasprava o radu Odbora za predstavke i pritužbe za 2021. godinu, te glasovanje u podne.

(HINA, 28. 6. 2022.)