15.03.2019.

Sabor u petak raspravlja o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o izvješću o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije od 27. listopada 2017. do 15. srpnja 2018., a uobičajenog glasovanja neće biti.

U tom je razdoblju Nacionalno vijeće održalo 13 sjednica, od kojih devet redovitih i četiri tematske, te je zaključilo da su ostvareni pomaci u borbi protiv korupcije, ali je potrebno i dalje "ulagati znatne napore svih nadležnih institucija u borbi protiv pojavnosti korupcije i pri tome uključivati širu javnost".
Kako se navodi u izvješću, još je prisutno nepovjerenje građana u pravni sustav države te građani smatraju državna tijela neučinkovitim u kažnjavanju korupcije.
Nacionalno vijeće posebno ističe rizike koji se javljaju u javnoj nabavi te navodi da je nužno brže donijeti novi zakon o kontroli postupaka javne nabave, čija je izrada u tijeku.
Izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, koje je predložio zastupnik Mosta Miro Bulj, zadnja su točka ovotjednog zasjedanja Sabora o kojoj će zastupnici također raspravljati u petak.
Bulj predlaže da 50 posto prihoda od prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske pripadne jedinicama lokalne samouprave na čijem su one području.
Također predlaže da se smanje ovlasti mjerodavnog ministra u slučajevima prodaje dionica i udjela, nekretnina ili pokretnina u vlasništvu Republike Hrvatske.


(HINA, 14. 3. 2019.)