20.10.2023.

Sabor u petak ponovno glasuje o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama

Hrvatski sabor u petak će ponovno glasovati o izmjenama Zakona o izbornim jedinicama, kojima se mijenja datum stupanja na snagu Zakona, pa će on, umjesto prvotno predviđenog 1. listopada, na snagu stupiti osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

Sabor je novi Zakon o izbornim jedinicama donio 28. rujna, i u njemu je bilo predviđeno da na snagu stupa 1. listopada, kada je prestajao važiti postojeći Zakon. To se, međutim, nije dogodilo, jer ga je predsjednik Republike potpisao 3. listopada, pozivajući se da po Ustavu za potpis ima rok od osam dana,

Zato je Vlada 12. listopada u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o izbornim jedinicama kojom se intervenira u odredbu o datumu stupanja na snagu.  Premijer Andrej Plenković rekao je tada da se izmjenom otklanjaju formalnopravni nedostaci nastali kao posljedica 'nepotrebnog, štetnog i presedanskog postupka predsjednika Republike koji nije poštovao volju zakonodavca da zakon stupi na snagu 1. listopada, a imao je dovoljno vremena za davanje potpisa'.

Saborski zastupnici će glasovati i o zaključku Kluba Centra i Glasa, kojim se traži da se obveže Vladu da do konca ove godine izvrši sve potrebne radnje i provjere kako bi se Registar birača 'uskladio' sa stvarnim brojem državljana koji u Hrvatskoj imaju prebivalište. Novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ne mijenja postojeći izborni sustav, ali u određenoj mjeri mijenja karte izbornih jedinica, slijedom čega će oko petina birača, odnosno 22 posto, promijeniti jedinicu u kojoj će glasovati.

Buduće saborske zastupnike, hrvatski birači birat će  po postojećem modelu, u 10 izbornih jedinica po 14 zastupnika, osam zastupnika birat će pripadnici nacionalnih manjina, a tri hrvatska dijaspora, odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj u posebnim izbornim jedinicama.

Vlada koja je izradila novi Zakon, istaknula je da se Zakonom uvažava jednaka težina biračkog glasa u svakoj jedinici i udovoljava uvjetima iz odluke Ustavnog suda, koji je u veljači ove godine ukinuo postojeći Zakon o izbornim jedinicama s 1. listopada ove godine.

Glasovanje o prijedlogu rebalansa proračuna idući petak

Zastupnici će glasovati i o drugim ovaj tjedan raspravljenim prijedlozima zakona, dok će se o prijedlogu rebalansa proračuna glasovati idući petak.

Prije glasovanja zastupnici će sutra raspraviti dopune Zakona o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom,  kojim se usklađuje zakonodavstvo Republike Hrvatske sa zakonodavstvom EU, pri čemu su novim pravilima koja su propisana Uredbom EU obuhvaćene sve postojeće i buduće tehnologije recikliranja plastike. 

Zakonskim prijedlogom se detaljnije definiraju subjekti koji obavljaju djelatnost recikliranja plastike u svrhu upisa postupka u Registar EU, te se detaljnije utvrđuju ovlasti nadležnih sanitarnih inspektora Državnog inspektorata radi unaprjeđivanja postupanja u poduzimanju upravnih  i prekršajnih mjera u provedbi Uredbe EU.

(HINA, 19. 10. 2023.)

Fotografija: Pixabay