29.03.2019.

Sabor u petak o zemljišnim knjigama

Sabor će u petak raspraviti Prijedlog Zakona o zemljišnim knjigama za koji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tvrdi da će pojednostaviti postupanje u zemljišnim knjigama, ubrzati rješavanje predmeta i omogućiti prelazak na elektroničko poslovanje u zemljišnim knjigama.

Pojednostavljenjem procesa uskladit će se i veći broj zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka, čime će se povećati pravna sigurnost u postupanju s nekretninama. To je, ističe Bošnjaković, važno i za građane i za investitore koji žele ulagati u Hrvatskoj.
Novi Zakon, naglasio je, nudi brze rokove postupanja, što trenutačno nije propisano Zakonom te se sada cijeli zemljišnoknjižni postupak određuje kao hitni postupak te se propisuje rok za donošenje rješenja za svaki upis.
Tako je za redovne postupke (primjerice uknjižba prava vlasništva, uknjižba založnog prava, hipoteka) rok za donošenje rješenja 15 dana. 
Prijedlogom Zakona uvodi se rok od 3 godine za osnivanje zemljišnih knjiga u katastarskim općinama u kojima se vodi polog isprava ili kartoni zemljišta, a za katastarske općine koje nemaju zemljišnu knjigu određuje se rok od 5 godina za osnivanje.
Sabor će raspraviti i Izvješće o radu i ostvarenju proračuna Hrvatske energetske regulatorne agencije za 2017. godinu.
Za kraj tjedan predviđena je rasprava o izmjenama Zakona o obveznim odnosima koje  je predložio Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e a kojima traži ukidanje valutne (monetarne) klauzule i zlatne klauzule.
Uobičajenog glasovanja petkom neće biti.


(HINA, 28. 3. 2019.)