10.12.2021.

Sabor u petak o Zakonu o obrazovanju odraslih

Sabor će u petak zasjedanje nastaviti raspravom o Konačnom prijedlogu Zakona o obrazovanju odraslih kojim se unose značajne promjene u sustav, poglavito u usklađivanju obrazovnih programa s potrebama tržišta rada i kvaliteti provedbe programa obrazovanja.

Obrazovanje odraslih u Hrvatskoj treba urediti sukladno recentnim strateškim dokumentima donesenim na razini EU, u kojima se naglašava značajna uloga sustava obrazovanja odraslih u procesu oporavka te zelene i digitalne tranzicije. Ključne promjene koje donosi novi zakon su priznavanje neformalno i formalno stečenih znanja i vještina, financiranje cjeloživotnog obrazovanja Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru s ciljem podizanja kvalitete i relevantnosti programa obrazovanja. Predviđeno je 300 milijuna kuna za obrazovanje 30.000 odraslih do 2026.

Namjera je da se do 2030. dostigne prosjek EU-a, u obrazovanju odraslih  jer smo sada na 3,5 posto, a EU-ov prosjek je 10,8 posto. Izmjene zakona potrebne su kako bi se bolje odgovorilo na potrebe tržišta rada i pomoglo stjecanju boljeg socijalnog statusa obrazovanjem odraslih. Predviđa se uključivanje niskokvalificiranih odraslih osoba u cjeloživotno učenje te uvođenje sustava osiguravanja kvalitete rada ustanova za obrazovanje odraslih.

Standardi kvalifikacija predlagat će se sukladno propisima kojima se regulira Hrvatski kvalifikacijski okvir. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih donosit će stručno mišljenje o usklađenosti programa sa standardom kvalifikacije, a rješenje o izvođenju programa donosit će ministar nadležan za obrazovanje.

Programe vrednovanja skupova ishoda učenja s ciljem priznavanja i vrednovanja prethodnog učenja moći će provoditi samo one ustanove koje imaju odluku Agencije o vrlo visokoj i visokoj razini kvalitete te rješenje o izvođenju programa obrazovanja koji obuhvaća sve ishode učenja koje ustanova želi vrednovati. Zakonskim se rješenjem predlaže pravo i obveza trajnog stručnog usavršavanja nastavnika u obrazovanju odraslih, andragoških voditelja i ravnatelja koje provode Agencija, visoka učilišta i druge ustanove.

S obzirom na stanje na tržištu rada, predloženim zakonskim rješenjem uvodi se mogućnost izvođenja programa obrazovanja i programa vrednovanja na nekom od stranih jezika. Na taj način omogućit će se stjecanje kvalifikacija stranim radnicima koji se zapošljavaju u RH. Sukladno zakonskom prijedlogu, obrazovanje odraslih obuhvaćat će formalno i neformalno obrazovanje odraslih za stjecanje vještina potrebnih za rad.

Formalno i neformalno obrazovanje odraslih za stjecanje vještina potrebnih za rad uključit će organizirane oblike učenja nezaposlenih i zaposlenih osoba usmjerenih na stjecanje kompetencija potrebnih za rad, a koji će se provoditi i financirati u okviru djelokruga ministarstva nadležnog za rad. Takvo formalno i neformalno obrazovanje odraslih moći će se financirati putem vaučera, a iste će dodjeljivati Hrvatski zavod za zapošljavanje. Kriterije za odabir kompetencija za rad i kriterije za dodjelu vaučera utvrdit će pravilnikom ministar nadležan za rad, uz suglasnost ministra nadležnog za gospodarstvo, poduzetništvo i obrt i ministra nadležnog za obrazovanje.

U svrhu osiguravanja kvalitete rada ustanova za obrazovanje odraslih uvodi se i praćenje rada ustanova preko nacionalnog informacijskog sustava obrazovanja odraslih koji će sadržavati podatke o programima, polaznicima, nastavnicima u obrazovanju odraslih, andragoškim voditeljima te financiranju akreditiranih programa.

(HINA, 9. 12. 2021.)

Arhiva