06.10.2023.

Sabor u petak o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti

Hrvatski sabor u petak će raspraviti Izvješće o uredbama koje je Vlada Republike Hrvatske donijela na temelju zakonske ovlasti a koje se odnose na izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te dopunu Zakona o šumama.

Vezano uz Uredbu o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju Vlada navodi kako unatoč značajnim ulaganjima u rani predškolski odgoj i obrazovanje (RPOO) od 2017. do danas, stopa sudjelovanja u RPOO­ u u Hrvatskoj još uvijek nije zadovoljavajuća. 

Kao prepreke sudjelovanju u RPOO-u ističu se manjkava infrastruktura, nedostatak odgojitelja i svijest roditelja o njegovoj važnosti. Dodatno, u Hrvatskoj postoje izrazite i sustavne regionalne razlike u obuhvatu djece ranim i predškolskim programima, što produbljuje jaz među djecom u socioekonomski (ne)povoljnom položaju.

U tom smislu jedna od ključnih investicija u odgojno-obrazovni sustav izgradnja je novih kapaciteta dječjih vrtića za koju su osigurana sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. u iznosu od 260 milijuna eura. 

Realizacija te investicije omogućit će 25 800 dodatnih mjesta u vrtićima, a samim time će se postotak obuhvata djece koja sudjeluju u ranom predškolskom odgoju i obrazovanju u dobi od treće godine povećati na 90 posto. 

Donošenjem te Uredbe država osigurava jednake kriterije kojima sufinancira RPOO za svako dijete čime omogućava da jedinice lokalne i područne samouprave povećaju priuštivost dječjih vrtića. Također, na ovaj način jedinice lokalne i područne samouprave koje na svom području imaju samo privatne vrtiće kroz NPOO ostvarit će sredstva za fiskalnu održivost vrtića na svom području.

Uredbom o dopuni Zakona o šumama određuje se kako ministar može u slučaju pojave prirodne nepogode donijeti naredbu kojom se zabranjuje provođenje pojedinih radova gospodarenja šumama određenih šumskogospodarskim planovima u skladu sa načelima održivog gospodarenja šumama.

Zastupnici će raspraviti i konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt "Digitalne, inovativne i zelene tehnologije“. 

Cilj projekta "Digitalne, inovativne i zelene tehnologije“ je unaprijediti istraživanja i inovacije s usmjerenjem na digitalne i zelene tehnologije poboljšanjem institucionalne infrastrukture i uspješnosti istraživanja istraživačkih organizacija i poduzeća te popuniti nedostatke u financiranju i podignuti na višu razinu projekte i sheme koje će se provoditi s pomoću sredstava EU. 

(HINA, 5. 10. 2023.)

Fotografija: Pixabay