17.02.2023.

Sabor u petak o novom Zakonu o obnovi

Saborski zastupnici u petak će glasovati o novom Zakonu o obnovi koji bi trebao pojednostaviti i ubrzati obnovu potresom pogođenih područja.

Novi zakon donosi centralizaciju tri tijela, ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, ujednačivanje procedura, jedinstvenu javnu nabavu i ukidanje nepotrebnih dokumenata, a sve bi to trebalo značajno ubrzati procedure, naveo je tijekom saborske rasprave ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. 

Zastupnici će glasovati i o izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o radu državnih odvjetništava u 2021., zapravo o povjerenju samoj državnoj odvjetnici. Njezin odlazak traži oporba, koja je proziva da „predmete drži u ladicama“ i da iznosi neistine, dok premijer Andrej Plenković uzvraća da ga nije impresionirao taj zahtjev i da oporba radi enorman pritiska na DORH.

Tajnim glasovanjem Sabor će izabrati novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, budući da sadašnjem uskoro istječe petogodišnji mandat. Biraju se četiri člana i predsjednica, a kao izgledna za to mjesto spominje se Aleksandra Jozić Ileković, dosadašnja članica Povjerenstva.

Zastupnici će glasovati i o novom Zakonu o kazalištima iz kojeg je, nakon rasprave u prvom čitanju, izostavljena potvrda ministra kulture za imenovanje intendanta nacionalnog kazališta. Također, glasovati će i o izmjenama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju predlagatelja Silvana Hrelje (HSU) kojim se podiže prihodovni cenzus kako bi se povećao opseg zaštite i oni sa najnižim primanjima imali plaćenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret proračuna. 

Prije toga zastupnici će raspraviti i konačni prijedlog Zakona o službenoj iskaznici kojim se predlaže omogućiti državnim dužnosnicima, pravosudnim dužnosnicima, kao i državnim službenicima i namještenicima što jednostavniji i brži pristup različitim bazama podataka i aplikacijama koje koriste za obavljanje poslova, te elektronički potpis akata.

(HINA, 16. 2. 2023.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva