10.02.2023.

Sabor u petak o Nacionalnom programu protuminskog djelovanja do 2026.

Saborski zastupnici u petak će raspraviti Prijedlog nacionalnog programa protuminskog djelovanja Republike Hrvatske do 2026. po kojem naša zemlja ima obvezu do 1. ožujka 2026. uništiti sve protupješačke mine na miniranim područjima.

Ciljevima Nacionalnog programa protuminskog djelovanja Republike Hrvatske do 2026. planira se održavati i unaprjeđivati obilježenost cjelokupnog minski sumnjivog područja (MSP) oznakama koje ukazuju na minsku opasnost. 

Uz to, želi se i  provoditi program edukacije cjelokupnog stanovništva koje živi i/ili radi u njegovu okruženju ili mu gravitira o opasnostima od minskih eksplozivnih sredstava, neeksplodiranih ubojnih sredstava i njihovih dijelova.

Također, nastavit će se i s pružanjem skrbi i  rehabilitacije, uključujući psiho-socijalnu rehabilitaciju i ekonomsku reintegraciju svim osobama stradalim od mina i eksplozivnih ostataka rata te poticati izvoz hrvatskih vještina, znanja, iskustva i opreme koja se koristi u protuminskom djelovanju.

Zastupnici će raspraviti i izmjene i dopune Zakona o  protuminskom djelovanju kojem je cilj kvalitetnije i sveobuhvatnije unaprijediti i ubrzati provođenje poslova razminiranja i kontrole kvalitete. Time će se osigurati učinkovitije, kvalitetnije, sigurnije i ekonomičnije uklanjanje opasnosti od mina - minskih polja i zone niskog rizika u minski sumnjivom području do 2026. godine.