10.11.2023.

Sabor u petak o Izvješću o provedbi službene razvojne pomoći RH za 2022.

Hrvatski sabor u petak će raspraviti Izvješće o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2022. godinu u kojoj je najveći primatelj bilateralne pomoći bila Ukrajina.

U Izvješću se navodi da je Hrvatska tijekom 2022. godine uputila žurnu i humanitarnu pomoć Ukrajini u ukupnom iznosu od 42,6 milijuna eura, ne uključujući vojnu pomoć. 

Navodi se i da je Vlada od početka oružane agresije Rusije na Ukrajinu kontinuirano izražavala punu podršku Ukrajini i njezinim građanima, upućivanjem žurne, humanitarne i tehničke pomoći te prihvatom raseljenih osoba iz Ukrajine kojih je do danas u Republiku Hrvatsku ušlo više od 22.000, od čega su 80 posto žene i djeca. 

Nakon Ukrajine, najveći primatelji službene razvojne pomoći u 2022. godini bili su BiH i susjedne zemlje te najslabije razvijene zemlje svijeta i zemlje u razvoju zahvaljujući znatnim količinama doniranih doza cjepiva. Također, službenu razvojnu pomoć primale su i krizom pogođene zemlje Bliskog istoka u kojima Republika Hrvatska kontinuirano provodi razvojne projekte u cilju osnaživanja lokalnog stanovništva, s posebnim naglaskom na najranjivije skupine društva.

U Izvješću se ističe i da je Republika Hrvatska u 2022. godini podignula stopu izdvajanja čak za 61,28 posto, pokazavši se još jedanput kao solidarna i odgovorna članica EU te pouzdan partner zemljama u razvoju.

(HINA, 9. 11. 2023.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva