14.10.2022.

Sabor u petak o izmjenama zakona o zemljišnim knjigama

Hrvatski sabor u petak će rad nastaviti raspravom o prijedlogu novih izmjena Zakona o zemljišnim knjigama kojima se žele ubrzati postupci osnivanja i obnove zemljišnih knjiga, povećati broj katastarskih čestica u Bazi zemljišnih podataka i osigurati ažurnost zemljišnih knjiga.

Predloženim izmjenama osigurat će se digitalizacija vođenja zbirke isprava čime se čitav postupak vođenja zemljišnih knjiga digitalizira, navodi predlagatelj. Prijedlozi za upis u zemljišnu knjigu podnosit će se isključivo elektroničkim putem.

Problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa odnosno neurednih podatka u zemljišnim knjigama u svakodnevnom životu stvara brojne prepreke pa će se izmjenama ti postupci pojednostaviti, ubrzati i dodatno modernizirati što će omogućiti građanima da kvalitetnije raspolažu imovinom.

Sabor će raspraviti i Konačni prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o elektroničkoj ispravi.

Predlagatelj je na matičnom Odbor za informiranje, informatizaciju i medije istaknuo da će se donošenjem tog zakona posljedično otkloniti nedoumice o uvjetima potrebnim za priznavanje elektroničkih dokumenata u pravnom prometu i izvršiti usklađenje s Uredbom eIDAS, odnosno nacionalno zakonodavstvo će se uskladiti s europskom pravnom stečevinom.

(HINA, 13. 10. 2022.)