24.11.2023.

Sabor u petak o izmjenama Zakona o sudovima

Hrvatski sabor u petak će raspraviti izmjene i dopune Zakona o sudovima po kojem će ubuduće sve sudske odluke morati biti javno objavljene na posebnoj mrežnoj stranici, uz prethodnu anonimizaciju i poštivanje pravila o zaštiti osobnih podataka.

Izmjenama zakona propisuju se i osnove za donošenje podzakonskog akta u kojem će se detaljnije propisati način anonimizacije, objave i pretraživanja sudskih odluka.

Time će se ispuniti jedna od mjera propisanih Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Ovime će se, rekao je, podići razina transparentnosti pravosudnog sustava i osigurati kvalitetnija analiza sudskih presuda što će osigurati kvalitetnije ujednačavanje sudske prakse. 

Izmjenama zakona propisuju se i posebni uvjeti za suce koji rade na predmetima nasilja u obitelji, što je jedna od mjera propisana Akcijskim planom uz Nacionalni plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. 

Izmjenama zakona dodatno se uređuju odredbe vezane uz zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, budući da je Europski sud za ljudska prava u svojoj praksi ukazao da trenutna odredba Zakona o sudovima nije dovoljno učinkovita. Propisuje se da u slučaju utvrđenja osnovanosti zahtjeva za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku sudac takve predmete treba riješiti u roku od šest mjeseci, osim ako okolnosti slučaja ne nalažu određivanje duljeg roka, naveo je ministar.

Nadopunjuju se i uvjeti za status pravosudnih inspektora te se mijenjaju i dopunjuju odredbe o stalnim sudskim tumačima i vještacima u pogledu postupka imenovanja, osnova za privremene zabrane obavljanja poslova i razrješenja te ovlaštenja za obavljanje poslova vještačenja pravnim osobama, državnim tijelima i specijaliziranim ustanovama. 

Zastupnici će raspraviti i Izvješće o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava u 2022. godini.

U prošloj godini primarna pravna pomoć pružena je  u 31.170 slučajeva. Najviše u obliku opće pravne informacije (u 16.153 slučaja), pravnog savjeta (u 11.939 slučajeva) te sastavljanja podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama (u 2.127 slučajeva).

U usporedbi s 2021., kada je primarna pravna pomoć pružena u ukupno 24.950 slučajeva, u 2022. je došlo do povećanja za 24,93 posto.

(HINA, 23. 11. 2023.)

Fotografija: Novi informator