14.04.2023.

Sabor u petak o izmjenama Zakona o prijenosu podataka o putnicima u zračnom prometu

Hrvatski sabor nastavlja u petak sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela.

Konačnim prijedlogom zakona uređuje se prijenos podataka o putnicima koje prikupljaju zračni prijevoznici te uvjeti za daljnju obradu tih podataka, uključujući i međunarodnu razmjenu s nadležnim tijelima država članica Europske unije i trećih država. Podaci bi se prikupljali i o članovima posade zrakoplova.

Svrha je sprječavanje, otkrivanje, istraživanje i vođenje kaznenog postupka za terorizam i druga teška kaznena djela.

Prikupljanje podataka odnosilo bi se isključivo na međunarodne letove, dok se isključuju letovi unutar Hrvatske kao i preleti zrakoplova kroz hrvatski zračni prostor.

Podaci bi se prikupljali i obrađivali i na privatnim letovima, a isključuju se letovi državnih zrakoplova te onih koji se koriste za vojne, policijske, carinske i druge službene svrhe.

Osim zračnim prijevoznicima obveza dostave podataka o putnicima propisuje se i gospodarskim subjektima koji pružaju usluge povezane s putovanjima i rezervacijama letova, primjerice putničkim agencijama i organizatorima turističkih putovanja.

Pružatelje tih usluga neće se obavezati na prikupljanje ili čuvanje dodatnih podataka o putnicima, niti će putnici trebati davati dodatne podatke od onih koji se već dostavljaju organizatorima putovanja. 

Na dnevnom je redu i prijedlog odluke o nedavanju vjerodostojnog tumačenja Zakona o radu u segmentu godišnjih odmora za radnike koji rade u otežanim uvjetima.

Zastupnica Katarina Peović zatražila je vjerodostojno tumačenje zakonske odredbe za radnike koji imaju pravo na pet umjesto četiri tjedana godišnjeg odmora, ali im se u praksi, tvrdi Peović, često to ne omogućava iako imaju beneficirani radni staž.

U odgovoru Vlade, Odbora za rad i Odbora za zakonodavstvo ocjenjuje se da nema potrebe za davanjem vjerodostojnog tumačenja tog segmenta Zakona o radu, navodi se da je zakonska norma jasna i u njezinoj primjeni nema osnove za pogrešno tumačenje u praksi. Radnike se upućuje i da svoje pravo ostvare kroz kolektivne ugovore.

(HINA, 13. 4. 2023.)

Fotografija: Pixabay