09.02.2024.

Sabor u petak o izgradnji mosta na granici sa Slovenijom

Hrvatski sabor u petak će raspraviti tri točke, među kojima i prijedlog da se potvrdi sporazum između hrvatske i slovenske vlade o izgradnji cestovnog mosta preko potoka Kamenica između naselja Obrež i Božakovo na hrvatsko-slovenskoj granici.

Postojeći most je dotrajao i ne udovoljava tehničkim i infrastrukturnim uvjetima potrebnim za siguran i nesmetan promet i prelazak granice.

Dvije su se vlade stoga odlučile zajednički izgraditi novi cestovni most preko potoka Kamenica te je postignuta suglasnost da se pristupi sklapanju Sporazuma koji je u ožujku prošle godine potpisan u Opatiji.

Sredstva za izvršenje Sporazuma, u iznosu od 450 tisuća eura, osigurana su u državnom proračunu za ovu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Sabor će raspraviti i prijedlog svog Odbora za zdravstvo da se prvi petak u veljači obilježava kao Dan crvenih haljina – Nacionalni dan borbe protiv moždanog udara u žena.

U Hrvatskoj svake godine od moždanog udara oboli između 12 i 15 tisuća osoba, od kojih su 60 posto žene.

Nije točno mišljenje da je moždani udar bolest starije dobi te da uglavnom pogađa muškarce. Naime, prema podacima HZJZ jedna od pet žena doživi moždani udar u usporedbi s jednim od šest muškaraca, a gotovo 35 posto moždanih udara događa se u dobi do 60 godina.

(HINA, 9. 2. 2024.)

Fotografija: Pixabay

Arhiva